„Ајзбурн” затвара круг

Почетком ове недеље почео је пратећи програм јубиларне, 50. гитаријаде, назван “Кантдаун” (Одбројавање), који је трајао две вечери, до почетка највеће рок

 манифестације на Балкану и најстарије у Европи, заказан за четвртак вече, у Зајечару.

Током концерата који су се одржавали до почетка главног дела програма, свирали су победници са ранијих Гитаријада и пријатељи фестивала – бендови и музичари који су протеклих година гостовали у Зајечару. На зајечарском скверу, прве вечери свирали су победници 48. гитаријаде – “Д Зу”, а наступили су и бендови “Беле најк чарапе”, “Мад фектори”, “Док 7” и Младен Пецовић бенд.

За то време, у Ваљеву је одржана претпоследња квалификациона “Мини Гитаријада”. На Летњој позорници на кеју на Колубари, за место у полуфиналу 50. гитаријаде борило се седам бендова, а најновији полуфиналиста је бенд “Хаyи продане душе” из Ужица. Осим њих, у Ваљеву су наступили и “Људи у глави” из Трстеника, “Траг” из Крагујевца, “Време чуда” из Београда, “Рок у поноћ” из Бајине Баште, “Слек” из Ваљева и “С.О.С.Р” (С оне стране разума), такође из Ваљева.

Чланови жирија били су Цвијетин Трифковић Цоле, Живорад Грбић, Драгош Момчиловић и Саша Стојчић. Након “Мини Гитаријаде” у Ваљеву, сада је познато шест полуфиналиста 50. гитаријаде, која почиње данас и траје до 13. августа на градском стадиону на Краљевици: “Брат” из Ужица, “Клот” из Београда, “Дисциплински поступак” из Куршумлије, КБК из Чачка, “Бело у боји” из Горњег Милановца и поменуте “Хаyи продане душе” из Ужица.

Иако су путем друштвених мрежа најавили дефинитиван престанак рада групе “Ајзбурн”, чланови овог бенда решили су да се реоформе у оригиналној постави и одсвирају опроштајни концерт у петак, 12. августа, баш у Зајечару, на Гитаријади. Харизматични фронтмен и оснивач групе, Немања Којић Којот, нагласио је да се радује наступу на јубиларној Гитаријади, јер је она била и остала синоним за рокенрол и одличну живу свирку.

- Наш наступ на овогодишној Гитаријади био је давно заказан и нисмо имали срца да га отказујемо, поготово што је реч о фестивалу са најдужом традицијом на Балкану. Зато смо дошли на идеју да се окупимо у оригиналној постави – Алек Петровић за бубњевима, Лаза Владимир Лазић на басу и ја на вокалу, гитарама и дувачким инструментима - рекао је популарни Којот. - Тај почетак памтимо по великим стварима – првом албуму, првом великом концерту у Хали спортова и сјајној музици и енергији.

Зато сам решио да са Лазом и Алеком изађем пред зајечарску публику и поново оживим ту магију. Биће то наш опроштајни концерт и прави начин да затворимо круг поставом са којом смо и започели каријеру.“Ајзбурн” ће, заједно са “Бјесовима” и “Рибљом чорбом”, наступити у петак, 12.августа, на Градском стадиону на Краљевици у Зајечару.

И. Бурић

Оброк против кича и шунда

Одлуком Градске управе Зајечара, главног покровитеља Гитријаде, улаз на све вечери Зајечарске гитаријаде је бесплатан. Приде, сви посетиоци имаће бесплатан смештај у кампу, као и један кувани оброк дневно. Ова одлука је донесена у циљу додатне популаризације и омасовљења покрета који је по дефиницији контракултура све већем и масовнијем налету кича и шунда на позорницама широм Србије.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести