„Балкански шпијун” на јапанском

Јапанска позоришна трупа „А ла плаце„ изводи представу „Балкански шпијун”, засновану на култној драми Душана Ковачевића, на јапанском језику: У Србији је премијерно изведена у петак 29. маја

 у „Звездара театру” у Београду, а данас ће је видети Новосађани на сцени СНП-а, 2. јуна извешће се пред публиком у Дому културе у Сенти, а потом следе још гостовања у Шапцу и Ужицу.

Јапанску верзију „Балканског шпијуна” наша позоришна публика може  да види захваљујући донаторству компаније Јапан тобако интернешенел (ЈТИ) и амбасади Јапана у Србији, а занимљиво је на који начин су теме које су специфичне за локално, балканско подручје протумачене у сасвим другачијој култури и менталитету.

- Ово је био мој први сусрет са српском књижевношћу. Представа садржи много локалних елемената, али сам одмах знао да дефинитивно има смисла извести је у Јапану. Покушао сам да сачувам атмосферу Балкана у представи, истовремено је прилагођавајући јапанском стилу живота. Ковачевићева иронија и хумор су још ту, а представу завршавамо у стилу Тенесија Вилијамса, чистом драмом - изјавио је режисер Сугијама Цјоши, који је овај комад први пут поставио у новембру прошле године у позоришту „Брехт Раум” у Токију.

Драматург Душан Ковачевић је овим поводом рекао да му је драго да је једно познато јапанско позориште из Токија поставило његову представу „Балкански шпијун” на језику и култури која је људима у Србији и региону позната по чувеним јапанским филмовима, јапанској поезији, уметности, као и позоришту које смо углавном гледали у филмовима.

- Пријатно сам изненађен и задовољан чињеницом да је тако једна традиционална и сјајна култура превела, поставила и извела моје дело - изјавио је Ковачевић.Хиројуки Мунесиге, продуцент „Балканског шпијуна” и директор позоришта „Црни шатор” (Black Tent Theater)  рекао је:- Није лако јапанским извођачима да изразе суштину ове драме, превазиђу разлике у историји и језичке баријере.

С друге стране, ова драма није само о српском друштву, већ и о свима нама. Да бисмо створили ту универзалну вредност, ми уметници морамо међусобно да покажемо сопствену оригиналност отвореног ума. Надам се да ће ово извођење бити атрактиван сусрет за нас и волео бих да се 130 година дуго пријатељство између Јапана и Србије и на овај начин продуби и ојача.

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести