„Декамерон” и „Богојављенска ноћ”

Представа “Декамерон”, коју је, према мотивима дела Ђованија Бокача, написала Ана Ђорђевић, а режирала Ана Томовић, биће изведена у уторак у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта.

Подсетимо, књигу „Декамерон” чини 100 новела које су, наводно, у седам дана испричали седам жена и три мушкарца, тражећи у причању спас од куге која је харала Фиренцом. У стварању „Декамерона” Бокачо је напустио витештво, митологију, алегорију и комплетан класичан свет, те се затворио у своје друштво – живео и уживао у њему”.

– Човечанство је у својим најдубљим страховима, највишим стремљењима, највећим лажима и најинтензивнијим гладима увек било исто. Мењају се костими. Месо испод њих је оно исто. Оно буја, тражи своје. Оно боли, трули и пропада. И онда, као и сада, људски ум би само хтео да том месу продужи рок, да га учини бесмртним. То је његова вечна опсесија, била и у време куге у Бокачовој Европи, и сада је.  – каже, поводом ове представе, ауторка Ана Ђорђевић. У овој представи играју: Марко Савић, Филип Ђурић, Ненад Пећинар, Сања Ристић Крајнов, Јована Стипић, Милица Грујичић, Драгиња Вогањац, Милан Ковачевић, Тијана Максимовић и Радоје Чупић.

Шекспирова “Богојављенска ноћ”, у режији Егона Савина, биће изведена у среду у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” СНП -а. Ову познату Шекспирову комедију редитељ Егон Савин је актуелизовао и приближио савременом гледаоцу, а, како каже позоришни критичар Слободан Савић, “реч је о сасвим легитимном редитељском поступку значењског померања, адаптације, односно актуализације драмске класике”.

– Радња “Богојављенске ноћи” се одвија у наше време, негде на Медитерану. Њени су протагонисти наши савременици, весело друштво огрезло у боемији и раскалашности, алкохолу и лаким дрогама, лудовању и прерушавању, пођеднако као и у среброљубљу и самољубљу, љубавним жудњама и патњама, скривеној и наглашеној сексуалности, еротизму, лажном моралу и лицемерју - указује Слободан Савић о овој представи.

У глумачком ансамблу “Богојављенске ноћи” су: Ненад Пећинар, Сања Ристић Крајнов, Радослав Миленковић, Новак Билбија, Иван Ђурић, Душан Јакишић, Лидија Стевановић, Миња Пековић, Марко Савковић и други.

Н. П-ј.

Читаоцима шест карата

Читаоцима “Дневника” поклањамо шест карата за поменуте две представе. По две ће добити читаоци који се у уторак од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну истог дана на портирници “Дневника”.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести