„Енклава” на 57. бијеналу

Пројекат „Енклава - Сликарство, последица оваквог живота” коаутора Милене Драгићевић, Владислава Шћепановића и Драгана Здравковића представљаће Србију на 57. Међународној изложби

савремене уметности у Венецији. Председник комисије за одабир пројекта Никола Божовић појаснио је да „Енклава” формира сликарску изложбу са епицентром у стваралаштву Милене Драгићевић, једне од у свету најетабиларнијих сликарки са ових простора која живи у Великој Бартанији, уз учешће двојице београдских сликара Драгана Здравковића и Владислава Шћепановића.

„Енклава доноси изложбу штафелајног сликарства три аутора исте генерације, који кроз једноставан и неспоран медиј уљане слике на платну доносе критичке обраде призора и феномена мултимедијалног друштва развијеног капитализма. Сцене политичког насиља, хладне и материјалне културе конзумеризма и идентитетске неодређености и борбе стављају сликара као човека и аутора у први план, чинећи га призмом кроз коју се сагледава друштвени, политички и медијски амбијент”, навео је Божовић.

Наслов централне изложбе 57. бијанала је „Вива Арте Вива”. „ Кристин Масел, уметничка директорка Бијенала, објаснила је наслов изложбе као улогу, глас, одговорност уметника, али и повик, израз страсти према уметности и уметничком позиву”, речи су републичког министра културе Владана Вукосављевића. Међународној изложби савремене уметности у Венецији биће отворена 13. маја и трајаће до 26. новембра 2017.
М. С.

Ко је Милена Драгићевић

Широј јавности име Милене Драгићевић није превише познато, али је у ликовним круговима веома цењена. Рођена је 1965. и често воли за себе да каже да је „Српкиња из Канаде која живи у Великој Британији а сарађује са галеријама у Бечу”. „Сав мој рад је повезан, али прелазак с једне слике на другу захтева менталну гимнастику. Потребна је велика доза концентрације, јер идеје су тешке, боје су тешке, чак и наслови су тешки. Али нисам заинтересована за улепшавање зида неког колекционара. Моје сликарство је игра, искуство. То је као да покушавате да решити судоку у ком су бројеви писани уназад док висите наглавачке”, описала је Милена, која у последње време најчешће излаже у Галерији Мартина Јанда у Бечу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести