„Хамлет” и „Љубавни напитак”

Драмска представа “Хамлет” и опера “Љубавни напитак” ових су дана на репертоару “Српског народног позоришта. “Хамлет” ће бити изведен вечерас (петак) у 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” ,

 а “Љубавни напитак” сутра у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”.

Један од најпознатијих театарских ликова у поставци на сцени СНП-а тумачи – жена. Хамлет је млада глумица Алиса Лацко, редитељ ове представе је Никола Завишић,  а у осталим улогама су Игор Павловић (Клаудије), Гордана Јошић Гајин (Гертруда), Зоран Богданов (Полоније), Небојша Савић (Лаерт), Марија Меденица (Офелија), Григорије Јакишић (Хорације), Милорад Капор (Розенкранц), Димитрије Аранђеловић (Гилденстерн), Мирослав Фабри (Кловн), Александар Гајин (Дух Хамлетовог оца) и Нина Рукавина (Фортинбрас). “Хамлет је лишен глумичиних женских атрибута, али ни они маскулини му нису баш придодати. У овом светлу, он је највише један инфантилни принцип, који и кроз одглумљено, а касније право лудило, не може и неће да се помири са светом одраслих. Осећај да мора да мења свет, а да му је за то довољна и орахова љуска, увек је превише за младог човека”, пише о овој представи позоришни критичар нашег листа Игор Бурић.

Доницетијева комична опера у два чина “Љубавни напитак” је сентиментална прича о љубави Адине и Неморина, и љубавном напитку надрилекара Дулкамаре, који би требало да помогне да се она оствари. У основи сижеа “Љубавног напитка” је веровање да у природи постоје чаробни напици помоћу којих може да се задобије љубав вољеног бића.

У главним ролама су: Сенка Недељковић, као богата девојка Адина, Саша Штулић као Неморино, Небојша Бабић као наредник Белкоре, Жељко Р. Андрић као надрилекар Дулкамара, Маја Андрић, као Ђанета, и други. Диригент је Микица Јевтић.

Ову оперску представу режирао је гост из Украјине / Чешке Андреј Бесчасниј, сценограф је Саша Сенковић, костиме је креирала Јасна Петровић Бадњаревић, а кореограф је Драган Јеринкић.

Н. П-ј.

Четрнаест карата за читаоце „Дневника”

Читаоцима “Дневника” поклањамо 14 карата за поменуте две представе. Осам карата (четири пута по две) за “Љубавни напитак” и три пута по две за “Хамлета” добиће читаоци који се данас (петак) од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480-6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас (петак) на портирници “Дневника”.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести