„Хорти” као тачка раздора

Народно позориште Сомбор амбициозно улази у нову годину, као што су радили и у 2016. Копродукција о којој је “Дневник” већ писао - велики ауторски пројекат Арпада Шилинга,

једног од водећих европских редитеља, из Народног позоришта у Суботици, прешао је у руке Сомбораца. Прошле недеље, Шилинг је одржао аудицију у ансамблу Народног позоришта Сомбор, како би међу глумцима одабрао троје који ће бити учесници у раду на представи “Хорти”, названој по Миклошу Хортију (1868-1957).

Они ће се придружити глумцима из Позоришта класике “Јоан Славић” из Арада и Државног мађарског позоришта “Чики Гергељ” из Темишвара. Пробе за представу ће се одржавати у неколико етапа, како у Сомбору, тако и у оба румунска града, а премијера представе је заказана на фестивалу “Тест” у Темишвару, 21. маја наредне године. Представа би затим била изведена и у Сомбору, Араду, а највероватније и на затварању Стеријиног позорја, затим у Будимпешти.

Иако је Шилинг већ одабрао глумце у Народном позоришту Суботица, из Драме на српском и Драме на мађарском које веома ретко или готово нимало не сарађују на заједничким представама, са њима одржао радионицу као увод у рад на представи, Управни одбор ове куће одлучио је да одустане од (пре)изазовног пројекта. С обзиром на то да и Сомбор, као већина војвођанских средина, има мађарску националну заједницу, Шилингова и идеја копродуцената нашла је на добар одзив у Народном позоришту града, заинтересованом да одржи свој велики углед.

Љубитељима позоришта, Арпад Шилинг (1974) би требало да буде познато име. Његов досадашњи рад обележиле су успешне режије у многим европским позориштима. Међу бројним наградама, освојио је и најпрестижнију у позоришном свету - “Премио Еуропа”. Дуго је водио трупу “Креткер” (“Круг кредом”), а затим се и повукао из институционалног позоришта, да би се недавно поново вратио режији.

Миклош Хорти је, иначе, одабран као неуралгична тачка између Мађарске и њој суседних држава. Некадашњи адмирал Аустроугарске и регент Мађарске, у историји је ипак остао најпознатији као злочинац из Другог светског рата, фашиста, са бројним злоделима против Јевреја и Срба, од којих је код нас најпознатија Новосадска, односно Рација у Јужној Бачкој. Прича ће зазвучати познато и кад се чује да је протекле деценије Хорти практично рехабилитован у Мађарској „као велико име националне историје”, што рад на Шилинговој представи доводи до актуелности и у Будимпешти. Светски значај рада на овој теми, покрећу питања како и зашто је Хорти аболиран на Нирнбершком процесу, великом суђењу нацистима и њиховим сарадницима, џелатима Другог светског рата.

И. Бурић

Новогодишња рекапитулација

Народно позориште Сомбор за наредну годину, до краја сезоне, планира још премијере представа “Коњовић” Миливоја Млађеновића, у режији Милана Нешковића, “Четврта сестра” Јануша Гловацког, у режији Горана Шушљика, “Плава птица” Мориса Метерлинка, у режији Соње Петровић. Након 25. позоришног маратона у јуну, почео би рад на представи “Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића, у режији Марка Торлаковића. Из Сомбора још јављају да су током претходне две сезоне имали једанаест премијера, а на петнаест фестивала освојено је чак 48 награда. Народно позориште Сомбор је ове године било и домаћин 66. фестивала професионалних позоришта Војводине.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести