„Кући од соли” награда „Лаза Костић”

Роман „Кућа од соли” Миомира Петровића добио је награду „Лаза Костић“ за најбоље књижевно остварење објављено између два Салона књига у Новом Саду,

једногласно је одлучио жири у саставу: Драгана В. Тодоресков, Селимир Радуловић и Саша Радојчић (председник). Како се наводи у образложењу, Миомир Петровић је награђеним романом остварио дело које у исти мах може да комуницира са широм читалачком публиком, али и да покреће важна питања о савременом појединцу, његовом идентитету и вредностима.

У основи приче „Куће од соли”(издавач „Лагуна”) заправо је културолошка утопија – оснивање Музеја Кнеза Павла у Београду и судбина његове уметничке збирке, а, по оцени жирија, преплитање документарног и фикционалног плана, историјских и романескних личности, места и догађаја, чини овај роман узбудљивим и интригантним штивом, у коме се, речима из саме књиге, остварује „калеидоскопска, огледалска игра у којој се више не зна да ли је уметничко дело имитација стварности или је, заправо, стварност само лош имитатор уметничког призора“. Награда ће лауреату бити уручена на Салону књига у понедељак, 6. марта.

Донета је одлука и о признању Салона књига за Издавачки подухват године, које је припало едицији Савремена кинеска култура у десет књига, објављеној под етикетом „Албатрос плус”. Истовремено, жири је доделио и две специјалне награде: за двотомно дело „Срби у Хабсбуршкој монархији” (Прометеј и РТС), аутора Дејана Микавице, Ненада Лемајића, Ненада Нинковића и Горана Васина, те монографију „Архијереји Карловачке Митрополије” (Платонеум и Манастир Гргетег) коју су написали Сава Вуковић, Душан Н. Петровић и Стеван Бугарски. 

М. Стајић

Раши Попову „Душко Радовић”
Како „Дневник” сазнаје, Раша Попов је добитник новоустановљене Награде „Душко Радовић” за најбољу дечју књигу. Најразбарушенији савремени књижевни чаробњак награђен је за роман „Овчарско-кабларска бајка” (у издању чачанске „Пчелице”). Уручење је у среду, 8. марта, у 12 сати.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести