„Мала мађарска порнографија...”

Ових дана у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхаз почеле су припреме нове представе, под радним насловом „Мала мађарска порнографија - исправљено издање” коју,

инспирисан насловима „Мала мађарска порнографија” и „Исправљено издање” Петера Естерхазија, режира Никита Миливојевић. У две главне улоге појављују се Золтан Ширмер и Арон Балаж. Уз њих играју: Емина Елор, Даниел Хуста, Арпад Месарош, Агота Ференц и Роберт Ожвар. Новосадско позориште најављује премијеру ове представе у априлу.

Познати мађарски писац Петер Естерхази, једно од водећих имена средњоевропске, европске, али и светске литературе, пореклом из чувене породице, написао је низ дела којима је заузео једно од најистакнутијих места у савременој литератури. Аутор је романа:“Производни роман”, “Мала мађарска порнографија”, “Помоћни глаголи срца”, “Увод у лепу књижевност”, “Књига о Храбалу”, “Чудесни живот рибице”, “Поглед грофице Хан-Хан. Низводно Дунавом”, “Записи једног душебрижника”, “Једна жена”, “Хармониа целестис”, “Исправљено издање”, “Слобода је тежак отров”, “Немачка у шеснаестерцу” и “Ништа од уметности”.

Естерхазијевој породици је у комунистичкој Мађарској конфискована целокупна имовина, а 1951. су депортовани у унутрашњост земље, да би им  1956. био дозвољен повратак у Будимпешту. Петер Естерхази је завршио студије математике, али је само неколико година радио у својој струци. Од 1978. је професионални писац. Преминуо је у јулу 2016.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести