„Сион” и „Преподобни Рафаило Банатски” заблистали

Другу годину заредом Саборни храм у Сремским Карловцима био је подијум на ком је у суботу увече у славу бога и част Корнелија Станковић запевало 12 хорова из Србије и Републике Српске

 на фестивалу црквене и световне музике „Корнелије”. По оцени жирија хор„Преподобни Рафаило Банатски“ под управом Сенке Милисављевић из Зрењанина проглашен је за победника у категорији великих мешовитих хорова, док је ту титулу вокални састав „Сион“из Сремске Каменице, са диригентом Љубомиром Милановићем освојио у групи камерних. Председница жирија диригенткиња Вера Царина из Панчева назвала је наступе хорова на овом фестивалу, који се другу годину након обнављања одржава у Недељи православља у Сремским Карловима, празником и додала да уочава напредак и жељу да се буде бољи.

- Епархија сремска на челу са владиком Василијем заслужује похвалу за организовање овог фестивала – рекла је Вера Царина. – Не тако давно овакви фестивали су постојали у многим епархијама. Нажалост, све више слични догађаји се гасе по Србији, тако да је ово треба да послужи другима као стимуланс, да уједињују певаче, јер управо певачи и црквени хорови су ти који ће одржати нашу српску песму и српску духовну музику. Ово је прилика да се размене ноте, искуства, утисци и на крају, да се професионалци и аматери друже и непредују.
Оцењујући наступе и износећи запажања о њима, Вера Царина је посебно нагласила како су на репертоару хорова изостале композиције домаћих стваралаца, поготово савремених.

- Слушали смо углавном руску музику, поред наше дивне српске музике – казала је председница жирија. – Изведено је неколико Корнелијевих дела, једно савременика Миодрага Говедарице, и оригиналну композицију Весне Смајловић, Херувимску песму, коју је заједно са композиторком отпевао бечејски хор, али то није довољно. Овај случај треба да буде подстрек композиторима да се баве црквеном музиком. Ко ће да чува нашу српску музику ако ми нећемо?

Другог дана фестивала „Србадија“ из Бијељине под управом Десанке Тракиловић и Јелене Милићевић Тракиловић и Београдски мадригалисти, којима је дириговао Александар Брујић, певали су на светој литургији у Саборном храму, као и на свечаном концерту у Карловачкој гимназији. Бригу о српском црквеном појању сремскокарловачка црква, исказала је и организацијом округлог стола о појању данас и његовим перспективама.

З. Милосављевић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести