„Земља богова” из Индије у Србији

У биоскопу Културног центра Новог Сада (КЦНС) у петак ће бити приказан нови филм Горана Паскаљевића “Земља богова”, снимљен у Индији.
paskaljevic-goran Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Дан након београдске и прве пројекције у Србији, новосадска публика ће имати прилику да се упозна са необичном филмском причом и на екрану и у каријери Горана Паскаљевића.

- Ово је прилика да видимо шта може наш велики филмски стваралац кад ради у једној од највећих светских кинематографија као што је индијска - каже уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански. - Филм са универзалном темом одласка-повратка задовољио је публику у Индији и чини се да је наш чувени редитељ врло добро искористио шансу која му се указала захваљујући репутацији и припадности земљи коју Индија поштује још од времена несврстаних.

Филм “Земља богова” најављен је као поетична драма о Рахулу, који се након дугог боравка у Енглеског враћа у своје родно село на Хималајима. То проузрокује пометњу међу мештанима, јер Рахул није рашчистио са својом прошлошћу, догађајима због којих је и отишао из света пуног предрасуда и ниподаштавања према женама...

Оно што краси Паскаљевићев нови филм је сарадња са цењеним индијским глумцем Виктором Банерџијем, који је редио са редитељима као што су Дејвид Лин, Роман Полански, Џејмс Ајвори. Бенарџи игра Рахула, главну улогу у филму.

- Индијци имају посебан однос према својим звездама, они су за њих скоро као богови, тако да је јако лепо што је Паскаљевић успео да ангажује баш тог глумца - кажу у Културном центру Новог Сада пред ову пројекцију.

Премијерну пројекцију филм “Земља богова” имао је на филмском фестивалу у Торонту, у селекцији “Мастерс” - нова дела филмских великана. Како је Паскаљевић изјавио за Танјуг, права на приказивање одмах су хтели Нетфликс и Амазон, али је Амазон однео победу и филму зато следи краћа биоскопска турнеја, коју ће пратити светска дистрибуција пред најширим могућим гледалиштем.

У име филмског дела екипе из Индије, на премијеру у Београд допутовао је глумац Раџ Зуци, којем је најпознатија улога у филму “Милионер из блата” Денија Бојла. Но, још увек није извесно који део ауторске екипе ће вечерас бити и пред новосадском публиком.

И. Бурић

Џармуш у 17 и 21

У оквиру актуелне ревије поводом Феста, у биоскопу КЦНС вечерас ће бити приказан филм “Патерсон” Џима Џармуша (17 и 21 сат). Као и многи Џармушови филмови до сада, “Патерсон” слави свакодневна осећања малог човека и великог града, кроз необичан лик поете-возача аутобуса и његове супруге.

Пројекције у 19 и 23 сата
Пројекције филма “Земља богова” Горана Паскаљевића у биоскопу Културног центра Новог Сада биће одржане у 19 и 23 сата. Карата по цени од 300 динара још увек има у продаји, али се увече очекује гужва на вратима. Из Културног центра јављају да ће се потрудити да филм прикажу бар још једном, а можда и касније, на редовном репертоару.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести