„Златни печат” Кинотеке за Желимира Жилника и Душицу Жегарац

Редитељу Желимиру Жилнику и глумици Душици Жегарац, додељене су награде Југословенске кинотеке “Златни печат” за изузетан допринос кинематографији ове године.

Поводом дана Југословенске кинотеке, 6. јуна, додељене су и плакете редитељу Жарку Драгојевићу и глумцима Драгану Бјелогрлићу, Аници Добри, Николи Коју, Зорану Цвијановићу и Милораду Мандићу Манди.

Плакете за дугогодишњу сарадњу с Кинотеком додељене су Кинотеци Италије, Француске, Филмском музеју у Минхену, Даниелу Рафаелићу и Ненаду Полимцу из Загреба, Петру Кардилову из Софије и Јану Ерику Холсту из Осла. Душица Жегарац је поручила актуелном и будућим министрима културе Србије да чувају Кинотеку, јер је она наше благо. Глумица је поручила и да институције чине људи, па треба и њих чувати.

Желимиру Жилнику награда ће бити уручена на затварању Фестивала нитратног филма у Београду, 15. јуна.
Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, рекао је да су овогодишњи добитници још увек млади за добијене награде, али да њихова дела то заслужују. Пантелић је подсетио да је Београд био десети град у Европи који је пре 120 година приказао прву филмску пројекцију браће Лимијер у кафани „Златан крст” у Београду.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести