Деца тестирала знање

На 12. квизу „Мали ватрогасац“ одржаном у недељу у Ватрогасном дому у Петроварадину, учествовало је педесетак деце од шест до 16 година из Будисаве, Кисача, Руменке, Бегеча, Петроварадина

 и Сремске Каменице. На квизу су деца, осим типичног одговора на питања, попуњавала дате мапе и решавала асоцијације о ватрогасној опреми. Секретарка Ватрогасног савеза Новог Сада Љубица Крњаић каже да је Ватрогасни дом по школама спроводио едукацију о ватрогасцима и да су се многи тако одлучили да постану његови чланови.

– Одржимо предавање, направимо вежбе, покажемо ватрогасна возила и на тај начин популаризујемо ватрогаство и ширимо противпожарну културу – наводи секретарка. – С друге стране, традиционално су нам чланови и породице који своју децу одмалена уче о ватрогасном послу.Она додаје и да у Дому има много жена чланова и да су девојчице једнаке с дечацима. Једна од учесница, тринаестогодишња Снежана, каже да је још док је била млађа волела да се игра са шибицама и пали ватре.

– Чула сам од другарице за Дом ватрогасаца и свидело ми се овде па сам остала, ево већ годину – каже Снежана. – За овај квиз сам учила око две недеље и мислим да је то било сасвим довољно.Њен колега, Маринко има 16 година и примљен је у ватрогасно друштво ове године.– Мислим да ми ово знање значи пре свега јер учимо како се треба изборити против пожара у неким ситуацијама и како изаћи из ситуација без неких последица – каже Маринко.

Победницима су за награде подељене књиге, а сви учесници добили су и доручак и чоколаде.

Т. С.
 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести