Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Organsku hranu zalili vinari

06.10.2020. 13:45 13:49
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

SOMBOR: Protekli vikend, tačnije prelep subotnji dan Somborci i Somborke, kao i njihovi gosti, uz pridržavanje antiepidemijskih mera, mogli su da provedu na jednoj od centralnih gradskih ulica, Zmaj Jovinoj, kao i u atrijumu Gradske kuće, da degustiraju odličnu i zdravu hranu, kao i „nektar bogova“ vino od grožđa sa srpkih vinograda.

Naime, u organizaciji ovdašnjeg Udruženja za proizvodnju organske hrane „Eco Energy“, uz podršku gradske Turističke organizacije  održan je tradicionalni festival organske i etno hrane i pića, domaće radinosti i folklora u Zmaj Jovinoj ulici, dok je zakupac znamenite Gradske kafane u saradnji sa Mesnom zajednicom „Venac“ u rekonstruisanom atrijumu Gradske kuće organizovao „Somborsku vinsku jesen“.

Dok je neformalno druženje Somboraca sa, većinom vojvođanskim, podrumarima obeležilo tridesetak štandova vinarskih kuća, Festival organske i etno hrane i pića morao je, zbog epidemije koronavirusa, ove godine da protekne bez inostranih učesnika, što ga je lišilo međunarodnog karaktera. Festival je zvanično otvorio član Gradskog veća za oblast zaštite životne sredine Slobodan Stanić, a zbog specifičnih okolnosti u kojima se održava, u skladu s motom „budimo odgovorni“, pri ulasku u Zmaj Jovinu ulicu posetioci su morali da nose zaštitne maske, kao i da pojedinačno prilaze štandovima pri kupovini proizvoda, kako bi se bezbedno i uspešno održala ova privredna i kulturna manifestacija.

- Ovde je negde oko 25 učesnika, podržala nas je lokalna samouprava, pa je i Turistička organizacija grada suorganizator, zbog čega se zahvaljujemo lokalnoj samoupravi, gradonačelniku Antoniju Ratkoviću kao i većniku Slobodanu Staniću koji je i otvorio naš festival – nije propustio da kaže Jovica Kelić, predsednik Udruženja za proizvodnju organske hrane „Eco energy”,koji je dodao da ovo udruženje organizuje tribine i promocije o organskoj održivoj poljoprivredi, te da imaju 21 sekciju i oko 500 članova, kao i da su u klasteru za bioproizvodnju za Jugoistočnu Evropu.

- Verujem da će lokalna samouprava prepoznati, kao što je i sad ovo prepoznala, značaj bioproizvodnje, te da će nas i dalje podržavati. Sigurno je da nikome nije lako, posebno zbog svega ovoga, ali ako timski radimo, ako se dogovoramo i ako podržavamo jedni druge, sigurno da ćemo omogućiti bolji život i bolje uslove za sve građane – ponadao se Kelić.

M. Mć

Piše:
Pošaljite komentar