За насиље деце у школи родитељи кривично одговарају

За родитеље чије дете малтретира вршњаке у школи, нарушава углед и част другог ученика или наставника нацрт Закона о основама система образовања и васпитања предвиђа новчане казне

од 30.000 до 100.000 динара. Родитељи ће, уколико ове одредбе буду усвојене, осетити на “новчанику” и ако не упишу дете на време у предшколски програм или школу, али и ако у року од осам дана не оправдају изостанке из школе. Предвиђена новчана казна за то је од 5.000 до 100.000 динара.

За теже прекршаје детета у школи, радна верзија нацрта Закона  предвидела је за родитеље прекршајну или кривичну одговорност. У тежу повреду обавеза ученика спадају уништавање, преправка или дописивање података у евиденцији коју води школа, преправка или дописивање података у јавној исправи коју издаје школа, уништавање или крађа имовине школе.

Употреба  алкохола, дувана, наркотика, уношење оружја у школу или употреба мобилних телефона којим се угрожавају права других ученика или у сврху преваре приликом оцењивања, такође су дефинисани као тежа повреда обавеза.

- Овим нацртом очигледно је извршено прецизирање свега онога што већ постоји, на сличан начин као сто смо ми у Нацрт Алексиног закона навели.- каже доценткиња на Правном факултету др Драгана Ћорић, која је са својим тимом саставила “Алексин закон”, чији се елементи сада налазе у Нацрту закона о основама система образовања и васпитања. - Казне за родитеље већ постоје ако не упису дете у сколу, или га не одведу на припремни предшколски програм, као и пракса да родитељ може да буде кажњен ако у року од осам дана од дана престанка околности које су довеле до изостанка детета не доведе дете.

Оно што је ново јесу кажне за теже повреде обавеза ученика, међу којима је и тајно снимање телефоном и варање на тестовима.

- Новина је увођење прекршајне и кривичне одговорности за децу која чине неподопштине, при чему је до сада постојала само облигациона, односно могућност накнаде штете изражене у новцу од стране родитеља. Од обавезе плаћања могли су да се изузму ако су лошег имовинског стања.

Оно што се од овог закона очекује јесте доследна примена. Другим речима, ако се и даље игноришу припрећене казне и проналазе начини да се не кажњавају родитељи деце одговорне за теже повреде обавеза, и овај закон биће мртво слово на папиру.

- Драго ми је да се у Закону стало на новчаним казнама за родитеље, јер то јесте у овој фази и стању свести друштва које имамо једини лек за дисциплиновање родитеља – каже др Ћорић. – Они морају да се подсете да су родитељи и одговорни за своје дете и ако је оно у школи, и да не пребацују на школу своје родитељске дужности. Вршњачко насиље постоји и морамо бити свесни тога да сваки, па и најстрожи закон неће имати свој легитимитет, ако се заиста и доследно не буде примењивао – каже др Ћорић.

То са друге стране, не ослобађа одговорности наставнике, каже Ћорић, истичући да је Алексин закон покушао да премости јаз између хаоса који тренутно постоји и строгоће која никоме не прија. У току су разговори представника Министарства просвете с репрезентативним синдикатима, који имају бројне замерке на радну верзију нацрта Закона, а једна од највећих је што од почетка нису били укључени његову израду.

- Просветни радници морају да схвате да овој хај-тек генерацији не могу заводити дисциплину јединицима, виком, дреком као сто су њихови наставници радили и како су њих учили – рекла је др Драгана Ћорић. - Они јесу одговорни и треба да буду одговорни за дете у школи у мери у којој не реагују да спрече насиље или да га зауставе. Од како је објављен наш предлог у виду Алексиног закона, од свих ставки болела је једино ставка која се односила на губљење лиценце наставника који услед свог нереаговања доведе до тешке телесне повреде или смрти детета. Такво понашање мотивисаће и друге ученике да се понашају као насилници јер је наставник не реагује.

Када се усагласи текст нацрта Закона иде у јавну расправу, па тек онда у скупштинску процедуру.

И. Вујанов

 

Матура уместо пријемних испита

Предлог је и да се време које ђаци проводе у школи више не мери школским часовима, него сатима, а да се у њихов радни дан рачунају  обавезни и изборни часови, ваннаставне активности. Ђаци ће моћи да оснивају ученичке задруге, у оквиру којих ће моћи да се опробају у предузетништву. Нацртом је предвиђено да велика матура буде спремна за школску 2018/19. годину, да општа матура замени пријемне испите, али би тај модел био прво тестиран као пилот-пројекат, а потом уведен у све школе.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести