Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SAVETI ZA SLAVSKI KOLAČ KOJI UVEK USPE Stari recept za Đurđevdan

05.05.2025. 09:39 09:47
Piše:
Izvor:
Informer
Slavski kolac
Foto: Screenshot YouTube Televizija Hram

Đurđevdan je pred vratima, a pored tradicionalnih elemenata kao što su sveća, žito i vino, slavska trpeza ne može da prođe bez slavskog kolača.

Priprema se uoči slave, a mnoge domaćice se pitaju kako da ga naprave da bude mekan, lepo naraste i da zadrži formu. U nastavku vam donosimo provereni starinski recept, baš onakav kakav su koristile naše bake.

Potrebni sastojci:
1 kg brašna

2 kašike šećera

1 manji komad svežeg kvasca

oko 300 ml mlake vode

1 kašika soli

Priprema:
Najpre u mlaku vodu dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Dobro promešajte i ostavite da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, kako bi se kvasac aktivirao.

U velikoj posudi sipajte brašno, dodajte pripremljenu vodu s kvascem i šećerom, a zatim umešajte i so. Sve dobro umesite dok ne dobijete testo srednje tvrdoće.

Kada testo bude lepo umešeno, prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Posle 30 minuta ponovo ga premesite, pokrijte i ostavite još pola sata. Zatim još jednom premesite testo kako bi bilo što vazdušastije.

Šerpu u kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje ili je dobro premažite uljem kako bi se sprečilo lepljenje i zagorevanje.

Rernu zagrejte na 250°C i stavite kolač da se peče 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 120°C i nastavite pečenje oko sat vremena.

Na ovaj način dobićete ukusan, mekan i lepo pečen slavski kolač koji će biti prava dekoracija vaše slavske trpeze.
 

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar
OD ĐURĐEVDANSKIH URANAKA DO PRVOMAJSKOG SLAVLJA Kako je Fruška gora postala centar uživanja IRIŠKI VENAC I KAMENIČKI PARK PREPUNI IZLETNIKA
a

OD ĐURĐEVDANSKIH URANAKA DO PRVOMAJSKOG SLAVLJA Kako je Fruška gora postala centar uživanja IRIŠKI VENAC I KAMENIČKI PARK PREPUNI IZLETNIKA

01.05.2025. 10:49 11:03
„Oj, venče, o, venče, 'oće li me momče?" STARI OBIČAJI ZA BOGATSTVO, ZDRAVLJE I LEPOTU Na Đurđevdan devojke OVO treba obavezno da urade
цвет

„Oj, venče, o, venče, 'oće li me momče?" STARI OBIČAJI ZA BOGATSTVO, ZDRAVLJE I LEPOTU Na Đurđevdan devojke OVO treba obavezno da urade

01.05.2025. 17:52 18:04