SAVETI ZA SLAVSKI KOLAČ KOJI UVEK USPE Stari recept za Đurđevdan
Đurđevdan je pred vratima, a pored tradicionalnih elemenata kao što su sveća, žito i vino, slavska trpeza ne može da prođe bez slavskog kolača.
Priprema se uoči slave, a mnoge domaćice se pitaju kako da ga naprave da bude mekan, lepo naraste i da zadrži formu. U nastavku vam donosimo provereni starinski recept, baš onakav kakav su koristile naše bake.
Potrebni sastojci:
1 kg brašna
2 kašike šećera
1 manji komad svežeg kvasca
oko 300 ml mlake vode
1 kašika soli
Priprema:
Najpre u mlaku vodu dodajte šećer i izmrvljeni kvasac. Dobro promešajte i ostavite da odstoji neko vreme na sobnoj temperaturi, kako bi se kvasac aktivirao.
U velikoj posudi sipajte brašno, dodajte pripremljenu vodu s kvascem i šećerom, a zatim umešajte i so. Sve dobro umesite dok ne dobijete testo srednje tvrdoće.
Kada testo bude lepo umešeno, prekrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na sobnoj temperaturi. Posle 30 minuta ponovo ga premesite, pokrijte i ostavite još pola sata. Zatim još jednom premesite testo kako bi bilo što vazdušastije.
Šerpu u kojoj ćete peći kolač obložite papirom za pečenje ili je dobro premažite uljem kako bi se sprečilo lepljenje i zagorevanje.
Rernu zagrejte na 250°C i stavite kolač da se peče 5 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 120°C i nastavite pečenje oko sat vremena.
Na ovaj način dobićete ukusan, mekan i lepo pečen slavski kolač koji će biti prava dekoracija vaše slavske trpeze.