EVO ZAŠTO SE U KISELI KUPUS DODAJE ŠAKA KUKURUZA ILI REN Ljudi ubacuju i ljute paprike i lovorov list, a svaki ima posebnu funkciju
Kiseli kupus u našoj tradiciji zauzima posebno mesto. Zima se bez njega ne može zamisliti, o sarmi da ne govorimo. Osim što je nezaobilazni deo slavske i praznične trpeze, kiseli kupus je i prirodni izvor dragocenih vitamina i minerala koji jačaju organizam u hladnim mesecima.
Kiseli kupus s razlogom nazivaju superhranom jer obiluje brojnim vitaminima, posebno vitaminom C. Pored toga, sadrži i vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, a bogat je i mineralima poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma i gvožđa.
Redovno konzumiranje doprinosi jačanju imuniteta, poboljšava varenje i pomaže organizmu da se izbori sa zimskim infekcijama.
Ukoliko kiselite kupus kod kuće, korisno je znati nekoliko jednostavnih trikova koji mogu poboljšati ukus, ali i sprečiti kvarenje.
Naime, ren je pravi saveznik u ovom procesu – on može ubrzati fermentaciju, sprečiti kvarenje i kupusu dati osvežavajuću notu.
Ako želite da vaš kiseli kupus poprimi zlatnožutu boju, u bure dodajte šaku kukuruza. Ljubitelji pikantnih ukusa mogu ubaciti i ljutu papriku, dok lovorov list daje prijatan, aromatičan šmek.
Praktičan savet je da u bure dodate i vrećice sa iseckanim i posoljenim kupusom. One treba da budu probušene kako bi mogla da cirkuliše slana voda. Vrećice se zatim uguraju između glavica kupusa i popune praznine. Na taj način iz istog bureta dobijate i glavice i ukusan ribanac – idealan dodatak zimskim jelima.