Меморија насиља и снови о будућности

Међународна изложба “Меморија насиља и снови о будућности” отвара се вечерас у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду. У питању је пројекат Француског института у Србији

 и Гете института у Београду, у сарадњи са МСУВ, посвећен обележавању стогодишњице Првог светског рата, сећању на турбулентне и насилне друштвено-политичке прилике, на личне трауме, миграције и снове, кроз савремени и уметнички контекст.

- Пројекат окупља уметнике и уметнице из Европе који као полазиште користе 100 година европске историје, без враћања на „стару расправу“ о национализму, империјализму и питању ко је крив. Својим истраживањима укрштају различите димензије, приступе и питања, прошлост и садашњост, односе између центара и периферија, аспекте кретања/путовања, миграције и егзила, као и нове стандарде у комуникацији у савременим локалним, регионалним и европским димензијама, у временима у којима је неопходно испитивање констелација и идеологија из прошлости због изградње положаја у мултиполарном свету, наводе аутори изложбе.

Сваки од учесника пројекта полазиште за своја истраживања налази у сопственој уметничкој позицији развијајући је кроз различите медије: слика, скулптура, графика, фотографија, видео, видео и звучна инсталација.Кустоскиња изложбе је Сања Којић Младенов, а учесници су Игор Антић, Игор Бошњак, диСТРУКТУРА, Барбара Барби Марковић, Роберт Јанкулоски, Јелена Јуреша, Томас Кенер, Небојша Лазић, Мариане Марић, Анук Миладиновић, Раденко Милак, Весна Перуновић, Магали Санхеира и Селман Тртовац.

Пројекат обухвата уз изложбу и филмски програм, са остварењима више аутора, као и музички у оквиру кога ће се представити Борис Ковач и Њу ритуал трио.Изложба траје до 11.децембра.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести