Малезија: Ајкуле оболеле због повишене температуре воде

МАЛЕЗИЈА: Морски биолози истражују мистериозну кожну болест која погађа подводне гребене и ајкуле у Малезији, а рани извештаји сугеришу да је за појаву ове болести крив пораст температуре мора.
e
Фото: Pixabay.com

Назване по препознатљивим белим врховима пераја, белоглаве ајклуле обично се одмарају дању, међу гребенима, и тада рониоци често иду да их посматрају. На једној од извидница, подводни фотограф на острву Борнеро, усликао је ајкуле, како се чини са мрљама и лезијама на глави, преноси Ројтерс.

Убрзо након тога, рониоци на острву Сипадан су приметили исто, након чега је тим стручњака из државног универзитета и владиних заштитних група прогласио болест код сваке групе ајкула.

Покушавајући да дијагностикују шта би могао бити узрок болести, тим стручњака је открио да је температура морске површине у Шпанији у мају била 29,5 степени целзијуса, за степен више него 1985. године, када је била највиша измерена.

Дејвис Остин, морски биолог, тврди да је сигуран да је отопљени океан разлог појаве ове болести јер је Сипадан заштићено подручије у коме нема лова и риболова, као ни насеља или индустрије у близини.

Извештаји о појави ове болести подударају се са извештајима о избељивању корала на том подручју, према професору ветеринарских студија водених животина Мохамеду Дину, не можемо занемарити да се у води догађају промене због виших температура.

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести