Доказано да се пси и мачке могу заразити коронавирусом

АМСТЕРДАМ: Најновија истраживања из Холандије показују да је ковид-19 чест код мачака и паса чији су власници заражени.
Kraj Dunava spas od žege Foto: V. Fifa
Фото: Крај Дунава спас од жеге Фото: В. Фифа

Ово је до сада прва забележена студија са доказима о преносивости корона вируса на кућне љубимце, али ће се даље истраживање развијати тешко јер се вирус још увек лако шири међу људима, пише ББЦ.

Истраживачи са Универзитета у Утрехту узели су брисеве од 310 кућних љубимаца из 196 домаћинстава. Шест мачака и седам паса било је позитивно на ПЦР тесту, док је 54 животиња имало позитиван тест на вирусна антитела.

Пратећи тестови показали су да су све ПЦР позитивне животиње оздравиле и наставиле да развијају антитела.

Студија сматра да је највероватнији пут преноса вируса са човека на животињу, а не обрнуто.

Доктор Елс Брунс, са Универзитета у Утрехту, саветовао је да би оболели људи требало да избегавају контакт са својим кућним љубимцима, као што раде и са другим људима јер главна брига није здравље животиња већ потенцијални ризик да би кућни љубимци могли да делују као резервоар вируса.

"Не можемо рећи да не постоји ризик да се власници заразе од својих љубимаца. У овом тренутку пандемију и даље воде инфекције од човека до човека па не можемо пратити даље истраживање за сада", додао је Брунс.

Ветеринари у Русији почели су да вакцинишу неке животиње против корона вируса али доктор Брунс сматра да то није потребно јер кућни љубимци не играју улогу у пандемији.

Још доказа о овом открићу могућег преношења КОВИД-19 са човека на кућног љубимца појавило се у засебној студији на Универзитету у Онтарију у Канади где је утврђено да мачке имају посебан ризик од заразе.

Укупно 48 мачака и 54 паса из 77 домаћинстава је тестирано од којих 67 одсто мачака и 43 одсто паса из домаћинстав испало позитивно на инфекцију, са јос 9 одсто зивотиња из склоништа и чак 3 одсто луталица у том подручју.

Четвртина кућних љубимаца показала је симптоме болести од губитка апетита до отежаног дисања. Иако је већина случајева била блага, три случаја су забележена као тешка.

Резултати ове студије у Канади показали су да мачке имају већу навику да спавају са власницима и тиме су изложеније било којој инфекцији.

За сада се сматра да се вирус не преноси даље са заражених кућних љубимаца.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести