Нови сој се шири брже од најпесимистичнијих најава

ДАБЛИН: Нови сој корона вируса који је у Ирску дошао из Велике Британије шири се брже него што су највећи песимисти предвиђали, изјавио је ирски премијер Мајкл Мартин.
Pexels.com/korona virus
Фото: Pexels.com/korona virus

Док траје међународно испитивање о новој варијанти, већ је потпуно јасно да је реч о соју који се шири много, много брже, рекао је Мартин у телевизијском обраћању, најављујући пооштравање рестрикција за наредне четири недеље, преноси Ројтерс.

Оценио је да је брзина ширења новог соја вируса премашила најпесимистичније пројекције.

Три четвртине Енглеске од сутра на највишем нивоу рестрикције

Британска влада саопштила је да ће велики део Енглеске од четвртка бити под строгим антиепидемијеским рестрикцијама како би се сузбило ширење новог соја корона виурса у земљи.

Број нових случајева корона вируса нагло је порастао у Великој Британији у протекле две недеље, а премијер Борис Џонсон био је принуђен да откаже попуштање мера за Божић након што је откривен нови сој вируса за који се верује да је 70 одсто заразнији.

Влада је навела да ће три четвртине становништва Енглеске бити на највишем нивоу рестрикција почев од четвртка у поноћ, што подразумева 44,1 милион људи, преноси Ројтерс.

У тим областима биће затворени угоститељски објекти и неесенцијалне продавнице, а чланови различитих домаћинстава неће смети да се мешају.

Национална здравствена служба је под великим притиском. Нажалост, нова варијанта вируса се сада шири већим делом Енглеске и бројеви се брзо удвостручују, рекао је министар здравља Мет Хенкок.

Истакао је да је због тога неопходно увести 4. степен рестрикција у шире подручје.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести