Дневник на снимању друге сезоне серије „Азбука нашег живота”

У аутентичном простору једног ресторана пре неколико дана пала је прва београдска клапа друге сезоне драмске серије „Азбука нашег живота” креаторке и редитељке Јелене Бајић Јочић у сарадњи продукцијске куће „Contrast Studios” и „Телекома Србија”.
Дневник/Вања Фифа/Азбука нашег живота
Фото: Дневник/Вања Фифа/Азбука нашег живота

Весну и Уроша Поповића, које тумаче Александра Јанковић и Јадран Малкович, а које смо кроз прву сезону гледали у причи о кризи породице, међуљудских односа, средњих година, друштва и идентитета, наша екипа затекла је за столом док мистериозно, али са смешком разговарају у кадру. Како сазнајемо, главни јунаци су се у сцени, коју су снимали, нашли због одлуке коју су донели, а редитељка Јелена Бајић Јочић открила је за „Дневник” ексклузивно и делић сценарија, који је пред нама оживљавао.  

– Сцена коју имате прилику да видите приказује Весну и Уроша након спроведеног споразумног развода брака. Њих двоје седају на ручак заједно и разговарају, а то је једна лепа хумана порука да људи упркос томе што не могу да живе заједно и што се њихова љубав распада остају пријатељи, јер су створили неки живот, свет и заједничку прошлост – открива нам редитељка док даје додатне инструкције Александри и Јадрану и додаје да сви који се баве играним програмом треба да мисле о свим порукама које кроз свој рад шаљу. – Не треба само да показујемо како не треба већ и да покажемо како треба. Океј, свађали смо се, било је свашта, оставио сам те, али и даље смо пријатељи и даље се волимо и имамо заједничку децу.

Фото: Дневник/Вања Фифа/Азбука нашег живота

У другој сезони серијала „Азбука нашег живота”, како сазнајемо, кроз 11 нових епизода пратићемо животе главних ликова у које се враћамо скоро годину дана касније. Средиште приче и даље заузимају Весна и Урош Поповић, чији се животи, наизглед, у овој фази, разилазе - док Урош са Аном, у коју се у првом делу заљубио, гради нови живот, Весна наставља сама и доноси одлуку да се посвети себи и свом послу, проналазећи радост и своју сврху у томе. Изненада, и једно и друго се суочавају са околностима које ће трајно уздрмати овај новонастали животни баланс.


Инспирација у новој књизи Мирјане Бобић Мојсиловић

Сви јунаци које је публика заволела и са којима се сродила у другој сезони „Азбуке нашег живота” настављају своје животе. Точкови њихових судбина настављају да се котрљају, али сада и ван оквира књига Мирјане Бобић Мојсиловић, по чијим је насловима рађен сценарио за прву сезону.  

– И даље постоји у једном сегменту приче инспирација која потиче из Мирјанине књиге, овога пута у питању је њен роман „Твој анђео чувар”. Држимо да тај бренд и даље серија поседује њен дух, а ја га читам кроз неки свој. Мирјанине и моје енергије и мисли су се преклопиле и повезале и добили смо нешто што су људи заиста препознали као лепо, добро и ново –објашњава за „Дневник” редитељка Јелена Бајић Јочић. – Имам изражену емпатију према људима, а када сам прочитала Мирјанине књиге,  испоставило се да у многим стварима имамо слична запажања. Она је проговорила о томе кроз њене књиге, а ја сам кроз визуелну, филмску и телевизијску уметност. Пратила сам и њен глас зато што сматрам да има шта да каже и да је то лепо формулисала у домену критике овог модерног и савременог друштва, јер сви некуда хрлимо, а не знамо баш где, а на крају дана, када се све затвори, схватамо да нам заправо за срећу треба само мало и да треба да заронимо у себе у своје душе, да откопамо заробљену срећу, да она није нигде ван нас, већ је у нама. 


– У мени ври узбуђење због друге сезоне и то због комплетног сценарија, не само када је Весна Поповић у питању, већ због развоја и ситуације других ликова. Када сам почела да читам заборавила сам да је то нешто што ја радим, само ме је занимало како ће прича даље да се развија – открива са узбуђењем и у једном даху глумица Александра Јанковић. – Могу да кажем да ће друга сезоне бити јако узбудљива, а у Веснином животу се дешава један преврат, изузетно занимљив. Она улази у партнерски однос са извесним Вељком, којег игра Раша Буквић. Много се радујем томе јер то је један глумачки изазов. Управо су Весна и Вељко, можда, најделикатнија линија приче. Међутим, цела серија добија у једном тренутку трилерски наратив, то је оно што је мене као глумицу изненадило, када сам видела у ком правцу прича иде. И даље се отвара проблематика свакодневног живота и онога што се догађа људима и у кућама а да о томе мало говоре и причају.

Фото: Дневник/Вања Фифа/Азбука нашег живота

Како даље сазнајемо, упоредо са животима Весне и Уроша у другој сезони ће се даље плести и низ паралелних прича и епизода које ће гледаоцима донети све што је својствено серији. Кроз динамичну радњу и препознатљиву воице-овер нарацију, која обогаћује драму личним доживљајима ликова, нове епизоде доносе нам наставак искрене животне приче једне урбане београдске породице у покушајима да изнова нађу срећу и спокој, не слутећи да их очекују искушења која ће још једном на испит ставити све оно што су мислили да знају о мистерији званој „живот“.

– Лепота сценарије ове сезоне је што имамо прилику да видимо како су се животи свих ликова даље развијали. Урош, којег играм је у наставку сам по себи већ у неком другом стадијуму, а видећемо које су последице одлука које је донео у првом делу – прича нам глумац Јадран Малкович, не желећи много да нам открива даљу линију приче Уроша Поповића и додаје да ипак цела екипа сада жели да задржи квалитет по којем су били препознатљиви у првом серијалу. – Што се мене тиче имам осећај да је сада лакше. Не осећам притисак, а верујем ни остатак екипе. Након рада на првој сезони појавила су се нека питања за мене лично о којима раније нисам размишљао па сам се у том периоду након снимања позабавио неким стварима, али наравно нећу вам открити којим (смех).

Фото: Дневник/Вања Фифа/Азбука нашег живота

Снимање друге сезоне серије „Азбука нашег живота“, започето је у тајности, најпре у Црној Гори, у једном од најлуксузнијих хотелских комплекса на јадранској обали. Све до краја следеће године екипа ће снимати у елитним београдским квартовима, хотелима, стамбено-пословним комплексима, угоститељским објектима... Жеља им је, како је рекла редитељка, да Београд прикажу у најбољем светлу јер је и он сам један од главних јунака ове „савремене бајке”.

Фото: Дневник/Вања Фифа/Јадран Малкович и Александра јанковић

Осим Александре Јанковић и Јадрана Малковича, и у наставку ћемо гледати добро позната лица - Ђорђа Мишину, Миону Марковић, Исидору Симијоновић, Анђелку Прпић, Анастасију Мандић, Радоша и Недељка Бајића, Иву Штрљић и друге. Продукција се потрудила да доведе и јако појачање, па ћемо тако у великој мушкој улози гледати и Радивоја Буквића, а у женској младу Јелену Мур. Најављено је да ће нас у наставку дочекати и специјални гости Милан Калинић, Паулина Манов, Славко Чуровић, Александар Срећковић Кубура, Ана Александер и други.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести