Телефонском преваром старици украли чак 32 милиона долара

ХОНГКОНГ: Једна 90-годишња жена из Хонгконга којој су се криминалци представљали као кинески службеници безбедности, у највећој забележеној телефонској превари оштећена је за 32 милиона америчких долара.
w
Фото: Pixabay.com

Хонгкошка полиција је саопштила да су преваранти прошлог лета изабрали старију жену која живи у вили у луксузном хонгконшком насељу и да су је, претварајући се да су кинески службеници државне безбедности , контактирали са тврдњом да је њен идентитет коришћен у озбиљном кривичном случају у Кини.

Гардијан преноси да јој је том приликом речено да треба да пребаци новац са свог банковног рачуна на оне које држи истражни тим, где ће он бити чуван и контролисан.

Лист наводи да је полиција саопштила да је старију жену неколико дана касније у кући посетила особа која је са наменског телефона комуницирала са лажним агентима службе безбедности који су је наговорили да изврши укупно 11 банковних трансфера.

Током пет месеци старија госпођа је преварантима дала укупно 32 милиона америчких долара, што је највећа сума коју су до сада успели да узму телефонски преваранти у том граду.

Полиција је рекла да је превара уочена само зато што је кућни помоћник старије жене помислио да се нешто сумњиво догађа и контактирао њену ћерку која је затим пријавила случај полицајцима.

Након истраге, један 19-годишњак је ухапшен, али је пуштен уз кауцију, саопштила је полиција.

Хонг Конг има једну од највећих концентрација милијардера на свету, од којих су многи старији, што их чини лаком метом превараната, а у 2020. години полиција је саопштила да је водила 1.193 случаја телефонске преваре у којима је укупно украдено 74 милиона америчких долара.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести