Ниједна постојећа технологија не би зауставила астероид

БОСТОН: Стручњаци америчке Насе и других свемирских агенција широм света суочили су се у априлу са забрињавајућом могућношћу да се, како им је саопштено, тајанствени астероид, удаљен око 55 милиона километара креће према Земљи и за шест месеци би требало да удари у њу.
e
Фото: Pixabay.com

Ситуација је, међутим, део вежбе која је симулирала долазак и претњу од астероида с циљем да се америчким и међународним стручњацима помогне да увежбавају могући одговор на такву ситуацију, наводи се у тексту објављеном у листу Бизнис инсајдер.

Закључак који су извукли научници је да ако астероид буде уочен тако касно, нико ништа неће моћи да учини да спречи судар са Земљом.

Стручњаци су утврдили да ниједна постојећа технологија не може да заустави астероид удаљен шест месеци од Земље и не постоји свемирска летелица способна га скрене с путање у тако кратком року.

Ако би се астероид попут овог измишљеног упутио према Земљи, научницима би требале године да пронађу решење, а не месеци.

Пол Кодас, руководилац у Насином Истраживачком Центра сматра да минимум за проналажење решења и одговора на претњу износи пет година, док астроном с МИТ Ричард Бинзел, каже да би нам било потребно најмање 10 година да смислимо решење за овакву претњу из свемира.

"Кад се суочите са стварном претњом астероида, време је најцењенија роба", рекао је Бинзел за Бизнис инсајдер.

Alexdj
24.05.2021 • 19:50
Neverovatno je da covecansto nema odgovor na ovu realnu opasnost....Pitanje je vremena, kada ce, a nije pitanje da li ce....
EUR/RSD 117.3314
Најновије вести