Друштвене мреже након више сати прекида се враћају "у живот"

ЊУЈОРК: Друштвене мреже Фејсбук, Воцап и Инстаграм у неким деловима света, међу којима је у Србија, које су биле у прекиду више часова, нешто после поноћи полако су, бар неке од њих, почеле да се враћају у функцију.
fejsbuk instagram
Фото: Ilustracija

Раније данас, америчка компанија Фејсбук саопштила је да њене платформе Фејсбук, Инстаграм и Воцап у неким деловима света нису радиле.

У саопштењу компаније није наведен узрок прекида рада, а Фејсбук се, како наводи АП, до сада једино огласио твитом у којем је навео да ''неки људи имају проблема да приступе Фејсбук апликацији'' и да се ради на томе да се за кориснике поново успостави приступ.

Како наводи АП, Фејсбукови интерни системи које користе његови запослени такође не раде.


Френкел: Стање много горе од онога што јавност зна

Новинарка ''Њујорк тајмса'' Шира Френкел, ауторка књиге "Ружна истина" која се бави бројним аферама унутар компаније Фејсбук, написала да је стање у овој компанији много горе него што се зна на основу информација доступних јавности

Она је на свом Твитер налогу поделила неколико информација о глобалном "паду" ове друштвене мреже до којих је дошла преко својих поверљивих извора.

"Управо сам била на вези са запосленим у Фејсбуку који ми је рекао да им је јутрос забрањен улаз у зграду јер њихове пропуснице нису биле валидне, открила је Френкел и додала је да проблеми са радом Фејсбука, Инстаграма и Воцапа неће бити брзо решени.

Ове три друштвене мреже у власништву Марка Закеберга не раде од 17 сати по средњеевропском времену, а Френкелова је у својој Твитер објави написала: "Све је хаковано".


Америчка агенција додаје да је прекид рада платформи трајао више од три сата и да системи још увек нису поправљени.

Шеф технике извинио се корисницима

Шеф техничког одсека компаније Фејсбук Мајк Шрефер огласио се на Твитеру и упутио извињење свим корисницима због пада Фејсбука.

Он је поручио да стручни тимови компаније интензивно раде на отклањању проблема са серверима које користе Фејсбук, Инстаграм и Воцап, преноси портал Блумберг.

Дејн Кнет, један од директора америчке компаније Клаудфајер за веб инфраструктуру и безбедност веб локација, објашњава да су са интернета повучени протоколи који помажу да мреже изаберу најбољи пут за испоруку интернет саобраћаја.

Фејсбук још увек није званично потврдио да је дошло до пада протокола, али многи интернет стручњаци сматрају да је управо то разлог данашњег вишесатног пада Фејсбука, Инстаграма, Месинџер сервиса, апликација и сајтова.

Имамо проблема са умрежавањем и тимови раде што је брже могуће да отклоне грешке и обнове све што је брже могуће, наводи се у саопштењу Фејсбука.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести