Вајбер слави 10. рођендан

Апликација Вајбер за бесплатне међународне позиве мобилним телефонима путем интернета (ВоИП) и за размену порука обележава 10 година постојања.
e
Фото: Pixabay.com

Утицај који је Вајбер имао на глобално тржиште телекомуникација најбоље илуструје податак да је током протекле деценије преко те апликације остварено више од једног трилиона бесплатних минута гласовних позива што, на пример, одговара једном телефонском позиву у трајању више од два милиона година, наводи Ђамел Агаоуа, генерални директор Вајбера.

Убрзо након лансирања ВоИП-а, Вајбер се претворио у џиновску платформу за размену порука, преко које се редовно размењују трилиони порука, наводи се у саопштењу.

Током година, креативни тим Вајбера, који броји 800 чланова, унапређивао је безбедносни аспект апликације штитећи приватност корисника, а 2016. је увео и енкрипцију с краја-на-крај у свим приватним четовима и позивима као стандард.

Тај стандард подразумева да је потпуна енкрипција увек активирана, што значи да ако четујете на Вајберу, само ви и ваши саговорници можете да читате размењене поруке, при чему чак ни Вајберови инжењери нису у могућности да приступе садржају ваших четова и позива.

Током 2020. су додатно појачали аспект приватности на апликацији, додавши функцију нестајуће поруке у свим четовима један-на-један, односно самоуништавање порука у четовима након слања.

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести