Деци од 4 године у Шкотској дозвољено у школи да бирају пол

ЕДИНБУРГ: Деца стара четири године и више моћи ће да бирају пол у школским установама без сагласности родитеља, према новом ЛГБТ+ инклузивном упутству шкотске владе.
klinci deca
Фото: pixabay.com

Свако дете које одлучи да промени пол мора да буде подржано и саслушано у образовној установи, према новом савету шкотске владе, објавио је британски "Телеграф".

Упутство важи у основним школама, где најмлађа деца имају четири или пет година, јер "препознавање и развој полног идентитета може да се догоди у најранијем детињству", наводи се у упутству.

Како је пренео "Дејли мејл", упутство такође обавезује учитеље да не питају директно децу да ли желе да живе као дечак или девојчица уколико код њих примете такву тенденцију, већ да уместо тога питају њихово име и заменицу којом желе да им се обраћају.

Основне и средње школе такође морају да ставе уџбенике у којима има трансродних људи и да дозволе ђацима да изаберу коју свлачионицу или тоалет желе да користе, као и да размотре увођење полно неутралне униформе.

Међутим, у јавности су се појавиле критике према којима је ово упутство означено као шокантно и изазива забринутост што се тако малој деци дозвољавају одлуке које могу да им промене живот.

EUR/RSD 117.5777
Најновије вести