Епидемиолози: Једна доза Фајзерове вакцине штити 92,6 одсто

Канадски епидемиолог из Центра за контролу болести у Британској Колумбији, Данута Сковронски, и епидемиолог Националног инстита у Квебеку Гастон де Серес, апеловали су на владе света да направе већи размак између давања две дозе Фајзерове вакцине
Fajzerova vakcina  Foto: Fajzer
Фото: Фајзерова вакцина Фото: Фајзер

ВАШИНГТОН: Канадски епидемиолог из Центра за контролу болести у Британској Колумбији, Данута Сковронски, и епидемиолог Националног инстита у Квебеку Гастон де Серес, апеловали су на владе света да направе већи размак између давања две дозе Фајзерове вакцине, пошто тврде да су установили да је после давања једне дозе ефикасност 92,6 одсто.

Они су своја открића предали америчкој Агенцији за храну и лекове, јавио је Ројтерс.

Њихове тврдње су сличне онима у којима су навели да је ефикасност једне дозе Модернине мРНА-1273 вакцине 92,1 одсто, што је објављено у Њу Ингланд џурнал медицинском магазину.

Сковронски и Де Серес су упозорили да постоји нејасноћа око тога колико траје заштита после давања једне дозе вакцине, али су нагласили да би давање друге дозе месец дана након прве, повећало корист вакцинације што већег броја људи, бар на одређени временски период.

"С обзиром на застој у дистрибуцији вакцина, одлагање друге дозе је питање претње по националну безбедност, која, ако се игнорише, сигурно ће за резултат дати бројне хоспитализације и на хиљаде смртних случајева ове зиме у САД", упозорили су аутори.

У одговору, компанија Фајзер је поручила да алтернативно дозирање вакцине још није процењено и да одлука да се уради тако нешто је на здравственим радницима земаља које користе њихову вакцину.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести