Фајзер: ЈАР сој смањује ефикасност Фајзерове вакцине за 2/3?

ХЈУСТОН: Лабораторијска студија Универзитета у Тексасу (УТМБ) утврдила је да би јужноафрички сој ковида могао да смањи ниво антитела после вакцине Фајзер/Бионтех за две трећине, саопштено је из компанија Фајзер/Бионтех.
Fajzerova vakcina  Foto: Fajzer
Фото: Фајзерова вакцина Фото: Фајзер

Студија је показала да је вакцина и даље способна да неутралише вирус, али још нема довољно доказа да ли јужноафрички сој смањује ефикасност вакцине, додаје се у саопштењу.

У студији су учествовали научници УТМБ, који су креирали вирус који је садржао исте мутације као на високозаразном соју откривеном у Јужној Африци, пренео је Ројтерс.

Истраживачи су тестирали крв коју су узели од људи који су добили вакцине и открили су да је приликом додира са јужноафричким сојем дошло до смањења антитела за две трећине, а њихова открића су објављена у Њу Ингланд џурнал медицинском магазину.

С обзиром на то да не постоји утврђени стандард којим би се одредило која количина антитела је потребна да се заштити организам од вируса, није јасно ни да ли смањење за две трећине утиче на ефикасност вакцине.

Професор са УТМБ и коаутор студије Пеј-Јонг Ши верује да ће Фајзерова вакцина највероватније бити ефикасна против јужноафричког мутираног типа ковида.

"Не знамо који је минимим антитела потребан да се неутралише вирус. Немамо доњу границу", рекао је он.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести