СЗО: Продужетак размака између доза вакцине Фајзер/Бајонтек највише до шест недеља

ЖЕНЕВА: Светска здравствена организацијаиздала је препоруку да временски размак између две дозе вакцине "Фајзер"/"Бајонтек" може да буде проширен на до шест недеља, преноси АП.
Fajzerova vakcina  Foto: Fajzer
Фото: Фајзерова вакцина Фото: Фајзер

Стратешка саветодавна група експерата за имунизацију при СЗО позната као САГЕ објавила је данас формалне смернице за администрирање вакцине у којима је навела да је препоручени интервал између две дозе од 21 до 28 дана.

СЗО је такође приметила да се низ земаља суочава са изузетним околностима ограничења на залихе вакцине комбинован са великим оптерећењем због болести, као и да су неке државе размотриле одлагање администрирање друге дозе како би прву примио што већи број људи.

Овај прагматични приступ је утемељен на тренутно доступним подацима клиничких испитивања и може да се сматра одговором на "изузетне епидемиолошке околности", наводи СЗО и истиче да би земље које желе да продуже интервал требало да буду сигурне да ће вакцинисани пацијенти имати приступ другој дози.

СЗО је рекла да још увек нема доступних података о заменљивости вакцине "Фајзер/Бионтек" другим вакцинама против ковид-19. Организација је такође навела да нема доказа о томе да ли вакцинација смањује ризик преношења вируса другим људима.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести