Гордана Илић Марковић представља МС у Бечу

У Бечу је пре два дана основано Друштва чланова Матице српске у Аустрији, за чијег председника је изабрана Гордани Илић Марковић, лектор и предавач на Институту

 за славистику Универзитета у Бечу, док ће секретар бити Зоран Алексић, иначе председник савеза Срба у Аустрији. Ово је, иначе, прво Друштво МС основано ван традиционалног српског простора – два постојећа делују, наиме, у Подгорици и Бањалуци.

Како је за „Дневник” изјавио председник наше најстарије научне и културне институције проф. др Драган Станић, Друштво чланова Матице српске у Аустрији имаће аутономан план активности, који ће, подразумева се, бити усклађен са концептом рада МС. „Од Друштва чланова МС у Аустрији очекујемо много, јер се сада не само отвара простор за тешњу сарадњу са представницима аустријске културе, него и за популаризацију српске културе и њену презентацију аустријској јавности”, наводи Станић.

На првој скупштини чланова МС у Аустрији о историјату и значају Матице српске говорили су, поред проф. Станића, секретар МС проф. др Ђорђе Ђурић и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, који је истакао да је „важно да се бечка Матица руководи визијама и идејама оснивача Матице српске, који су јединство својих чланова и српског народа видели као један од основних предуслова за складан и богат развој српског народа”.

Скупштини су, иначе, присуствовали и амбасадор Србије у Републици Аустрији Перо Јанковић, начелник Министарства спољних послова Аустрије за европске интеграције Стефан Шолц, управник послова МС Јелена Веселинов, заменик градоначелника Беча Јохан Гуденус и владика Епархије аустријско-швајцарске Андреј (Ћилерџић).

М. С.

 

 

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести