Приближити културне вредности студентима

У згради Ректората Универзитета у Новом Саду данас је утврђен Протокол о сарадњи ове високошколске институције и Галерије Матице српске,

а потписали су га ректор др Душан Николић и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница ГМС. По ректоровим речима, Универзитет и Галерија веома дуго и врло успешно сарађују у различитим пољима настојећи да студентима и запосленима омогуће да стичу нова знања мимо оних која су непосредно везана за УНС као научно образовну институцију. 

– Циљ нам је да наше младе колеге буду у прилици да прате актуелна збивања у области културе, и то смо чинили тако што смо студенте организовано водили на изложбе које приређује ГМС – указао је ректор Николић. – Галерија такође учествује и у реализацији неких практичних наставних активности на појединим институцијама које су у саставу Универзитета, а са друге стране, оне помажу Галерији у обављању њихових редовних делатности. Ова сарадња ће бити знатно успешнија након потписивања Протокола о сарадњи и проширена на неке активности које до сада нисмо имали, као што су изложбе које ће Галерија приређивати у згради Ректората и у неким другим просторима Универзитета. На тај начин ће бити направљен искорак ка нашој академској заједници, а културне вредности ће бити доступније наставницима и студентима.

Галерија МС већ сарађује појединачно са неким факултетима, Филозофским и Академијом уметности, али оно што је била основна идеја приликом потписивања протокола јесте обележавање у 2017. јубилеја, 170. година од њеног оснивања.

– Желели смо да све оно што баштинимо и вредости које промовишемо поделимо са Универзитетом – рекла је др Тијана Палковљевић Бугарски. – Будући да ће Галерија током прва четири месеца 2017. бити затворена за публику због реконструкције фасаде, планирано је да се у фебруару приреди изложба о Галерији у згради Ректората. У плану је и серија предавања “У четири ока са...”, у оквиру које би по један професор са Универзитета и један кустос или конзерватор из Галерије заједно држали предавања пред неком сликом из сталне поставке, а са циљем да укажемо на богатство колекције и различите могућности њене презентације кроз визуру различитих научних приступа. На тај начин бисмо заједно промовисали вредности наше националне уметности и показали колико је место и улога ГМС у Новом Саду велика и значајна.

Галерија ће, како је најављено, увести и бесплатан улазак за све студенте Универзитета у Новом Саду током 2017, а промотивна кампања биће и реализована путем плаката и флајера које ће сваки студент добити приликом уписа.

Н. П.
 

 

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести