Уметност као отпор пошасти фашизма

Стручњаци Сектора заштите уметничког фонда Галерије Матице српске из Новог Сада, претходна два дана у Музеју историје Југославије урадили су превентивну конзервацију и рестаурацију уметничких дела из ликовног фонда МИЈ.

 Десет уметничких слика које су биле предмет превентивне конзервације посетиоци ће имати прилику да виде на изложби посвећеној обележавању седамдесетогодишњици победе над фашизмом ‒ “Уметност као отпор фашизму”, аутора Драгољуба Купрешанина, музејског саветника у МИЈ. Отварањем ове изложбе започеће и  манифестација “Музеји Србије, десет дана од 10 до 10” у којој учествује и Галерија Матице српске.

У припреми ове изложбе удружиле су се две националне установе културе, свесне да је заштита културног наслеђа основ за његову презентацију. Након изузетно успешне сарадње 2012. године на реализацији изложбе “Збирка слика друга председника”, затим 2014. године на изложби “Уметност и власт: пејзажи из збирке Јосипа Броза Тита”, Галерија Матице српске и Музеј историје Југославије настављају са сарадњом.

-Наша сарадња је успешан пример како се партнерским радом и поштовањем истих вредности могу обавити важни послови у области заштите и презентације културног наслеђа, рекла је Неда Кнежевић, директорка МИЈ.-То је уједно и пример  како се јачају националне установе културе. Једна од главних особина и заједничких вредности МИЈ и ГМС јесте  доступност. На тај начин се осигурава стални прилив нових посетилаца, за које национална културна баштина стално треба да буде отворена, закључила је Кнежевићева.

Конзерваторски тим Галерије Матице српске рестаурирао је слике са темама Народно-ослободилачке борбе, међу којима су и вредна платна Младена Јосића, Исмета Мујезиновића, Ђурђа Теодоровића, Маријана Детонија и Јозе Јанде из педесетих година прошлог века, из времена такозваног „социјалистичког реализма“. Такође и  дела настала  касније, попут слике македонског уметника Васка Ташковског из 1981. године.

Р. Л.
 

Јачање институција културе

- Галерија Матице српске као један од најстаријих у најбогатијих уметничких музеја велику пажњу поклања превентивној заштити али и квалитетној конзервацији и рестаурацији заснованој на високим научним стандардима - рекла је управница Тијана Палковљевић Бугарски.- У намери да унапредимо бригу о делима ликовне уметности, не само под нашим кровом него и у другим установама, прихватили смо овај позив Музеја историје Југославије да заједничком акцијом укажемо на могућности међуинституционалне сарадње и јачање институција културе кроз удруживање капацитета. У овом случају ујединили смо ведности колекције Музеја историје Југославије и квалитет конзерваторских стручњака Галерије Матице српске.

 

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести