Захвалница Спомен-збирке „Дневнику”

Спомен збирка Павла Бељанског, на пригодној свечаности, је обележила крај успешне године када је у питању изложбена делатност. Током године ову јединствену збирку антологијских

 дела српске модерне уметности прве половине 20. века, дар чувеног колекционара и дипломате чије име носи, обишло је 20.000 посетилаца. Они су били у прилици да присуствују низу програма којима је обележено 55 година од отварања Спомен збирке и 45 година Меморијала уметника. Спомен збирка је добила и две награде Арт магазина за музеј године и Националног комитета ИЦОМ- а за размену изложби са Хрватском, гостовање колекције Павла Бељанског “Бисери модерне” у Загребу и поставке Модерне галерије из Загреба “Мирослав Краљевић и следбеници” у Новом Саду.

Следећа година у Спомен-збирци биће у знаку сликара Петра Лубарде (1907–1974) поводом 110 године од рођења уметника. У сарадњи са Кућом легата из Београда биће приређена изложба његових дела, а за октобар је планиран регионални научни скуп који ће пружити свеобухватније сагледавање живота и дела овог уметника који је дао посебан печат националној историји уметности 20. века. У колекцији Бељанског налази се девет Лубардиних ремек дела из периода између 1928. и 1940. која припадају његовом сликарству драмског реализма и најављују даљи уметиков развој.

Свечаност била је прилика и за уручивање захвалница свим институцијама и појединцима коју су током године помогли Спомен збирци у остваривању програма. Међу добитница захвалнице је и Културна рубрика нашег листа.

Н. П.

EUR/RSD 119.1889
Најновије вести