Највише грешака код хлеба, пецива и здраве хране

Исправну декларацију у продавницама има 68 одсто прехрамбених производа, а 32 одсто има неки недостатак, показало је истраживање организације ИХИС „Нутриционизам”.

Истраживањем је било обухваћено више од 2.500 производа.

Утврђено је да су најбоље декларисани слатки и слани кондиторски производи, док највише неодговарајућих ознака имају хлеб, пецива и роба означена као „здрава храна”. Како је саопштио ИХИС „Нутриционизам”, највише примера намерног завођења потрошача је у категорији безалкохолних пића, на којима су ознаке о непостојећем квалитету.

Код здраве хране исправно је декларисано тек 52, односно 55 одсто производа. Најчешће грешке у категорији хлеба су неодговарајуће декларисање адитива, неболдирани алергени, неразумљиве нутритивне изјаве типа „извор и висок садржај протеина и/или влакана”.
Изглед декларација у обе поменуте категорије наводи на закључак да код произвођача ових производа недостају стручњаци, пре свега технолози.

У категорији безалкохолних пића има много примера неисправног декларисања и ту је највећи број грешака које проузрокују намерно завођење потрошача.

Приметно је да су произвођачи ангажовали агенције које покушавају да истакну непостојећи квалитет производа.

У тој категорији грешке су и даље: неистицање заслађивача у називу производа, такође неистицање додавања витамина у називу производа с намером да потрошач помисли да се они налазе природно у воћном соку. Недостаје и хемијски облик витамина у списку састојака.

Слика на фронту паковања и назив производа нису усклађени. И даље је намерно нејасно означавање воћних сокова, нектара и освежавајућих безалкохолних пића на фронту паковања, иако је у те три категорије производа количина воћног садржаја драстично различита.

ИХИС „Нутриционизам” је чланица ИХИС „Научно-технолошког парка Земун”, а ради на развоју, креирању и декларисању прехрамбених и функционалних производа.

Д. В.

Мали помак
Иначе, ИХИС „Нутриционизам” је и пре примене садашњег Правилника о декларисању, означавању и рекламирању, још 2013. године урадио слично истраживање, и тада је констатовано да је било 66 одсто добрих декларација.

– Правилник о декларисању утицао је на побољшање исправности декларација прехрамбених производа само два одсто, али је очигледан његов позитиван утицај, како на текстове декларација, које су постале читљивије и јасније, тако и на сигурност при избору одговарајућих производа, што је нарочито значајно потрошачима који имају проблеме с алергенима – изјавила је директорка ИХИС „Нутриционизма” Даница Зарић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести