У Београду изложба посвећена Соњи Савић, њени филмови у Кинотеци

БЕОГРАД: Изложба "Соња Савић: Девојка из града" отворена је вечерас у Југословенској кинотеци, а биће одржана и рестроспектива њених најбољих играних филмова.
sonja savic ytube
Фото: Youtube Printscreen

Изложбу и пројекције филмова Соње Савић, које ће се одвијати током септембра, организују Југословенска кинотека и Уметничка галерија "Надежда Петровић" из Чачка поводом обележавања деценије од смрти једне од најбољих глумица српске кинематографије.

Изложбу је отворио редитељ Милутин Петровић, а о глумачкој величини Соње Савић говорио је директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, који је рекао да је она била "икона југословенског, српског и европског глумишта".

Откада је ушла у "свет покретних слика", каже Пантелић, Соња је оставила траг који неће бити "заборављен, избрисан или превазиђен".

Соња Савић дебитовала је 1977. у филму "Лептиров облак", а међу њеним најбољим филмовима су "Нешто између", "Шећерна водица", "Давитељ против давитеља", "Живот је леп", "Балкански шпијун", "Браћа по матери", "Како је пропао рокенрол", "Ми нисмо анђели"...

За своје улоге добила је вили број признања - Царицу Теодору, Златну арену, Цхеле-кулу, док је за споредну улогу у филму "Живот је леп" награђена 1985. на Филмском фестивалу у Венецији.

Изложбу чине слике сцена из Соњиних филмова, њени цитати које и данас многи користе, али и признања која је добијала за допринос култури.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести