Јункер: Евро промовисати као глобалну валуту уместо долара

СТРАЗБУР: Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер позвао је Европску унију да промовише улогу евра као међународне валуте, а предуслов за то је, како је рекао, продубљивање економске и монетарне уније 28-чланог блока.
junker, tanjug ap
Фото: Žan Klod Junker, foto: Tanjug (AP Photo/Olivier Matthys, File)

Смешно је да авио-превозници из ЕУ купују авионе у доларским ценама, то морамо у потпуности да променимо, рекао је Јункер у годишњем обраћању о стању Уније у Европском парламенту у Стразбуру, преноси агенција Ројтерс.

Према његовим речима, Брисел треба до наредне године да се позабави међународном улогом евра.

Морамо да учинимо више како бисмо омогућили нашој јединственој валути да игра главну улогу на међународној сцени. Пре краја године, Комисија ће представити иницијативе за јачање међународне улоге евра, поручио је он.

Евро мора, како је додао, да постане оличење и инструмент нове, суверене Европе. 

У том циљу, прво морамо да доведемо сопствену кућу у ред јачањем наше економске и монетарне уније. Морамо да заокружимо нашу економску и монетарну унију како бисмо ојачали Европу и евро, казао је Јункер.

Такође је оценио да би ЕУ требало да има снаге да донесе одлуке о одређеним пореским питањима квалификованом већином.

Јункер се такође заложио за још јаче јединство унутар уније, нагласивши да “када смо јединствени, онда смо сила на коју се рачуна, неко кога не можете заобићи”.

У том контексту је подсетио да је у Вашингтону говорио у име Европе када се састао с председником САД Доналдом Трампом. 

Неки су споразум који сам постигао с Доналдом Трампом доживели као изненађење. У ствари, није изненадење јер сваки пут када Европа говори једним гласом -  нема изненађења. Она може, ако жели, ако говори једним гласом да нађача све друге, рекао је Јункер.

Поручивши да Европа, када је то потребно, треба да делује као једно биће, он је оценио да су земље чланице Уније то и показале када су наставиле да бране климатски споразум из Париза, “јер ми као Европљани желимо да будућим генерацијама дамо чистију планету”.

Председник Европске комисије је додао и да је Европи потребна изградња новог партнерства са Африком.

Данас нудимо један нови савез између Европе и Африке, савез за инвестиције и одржива радна места. Тај савез би у Африци за пет година створио до 10 милиона радних места. Желимо да направимо један оквир који доноси нове инвестиције у Африку, рекао је Јункер у годишњем обраћању у Европском парламенту у Стразбуру.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести