ЕПС остварио највећи пословни приход прошле године

БЕОГРАД: Јавно предузеће Електропривреда Србије из Београда је предузеће које је прошле године остварило највећи пословни приход у износу од 252.112 милиона динара, показују данас објављени подаци Агенције за привредне регистре.
eps
Фото: Tanjug

То предузеће је у Србији водеће и према пословној имовини која је "тешка" 986.972 милиона динара, према капиталу који износи 684.519 милиона динара, али и према броју запослености где ради 26.485 људи.

Међутим, то државно предузеће се на листи према оствареној нето добити налази на 16. месту, због великих ранијих губитака, који ово предузеће сврставају на другом месту по висини укупног губитка предузећа у Србији и износе 122.110 милиона динара.

Међу 100 најпрофитабилнијих привредних друштва према нето добити, осим ЕПС-а, налази се још шест јавних предузећа - ЈП Србијагас, ЈКП Београдске електране, Југоимпорт из Београда, ЈП Пошта Србије, Новосадске електране, ЕПС Обилић...

Панчевачка Петрохемија је компанија која је прошле године остварила највећу нето добити у износу од 40.456 милиона динара.

Занимљиво је да је Петрохемија претходних година била међу водећим губиташима, али како је 2015. одлуком Владе сврстана међу 17 предузећа значајних за домаћу привреду, реорганизацијом је том предузећу отписано 36.937 милиона динара обавеза, а преостали део претоворен у акције.

Другопласирана на листи по нето добити је нафтна компанија НИС Нови Сад, која је остварила нето добит за 72,8 одсто већи него лане, затим ЈП Србијагас Нови Сад чији је нето добитак 7,7 пута већи у односу на претходну годину.

Занимљиво је да је Србијагас истовремено позиционирана као највећи губиташ у Србији, чији укупни губитак износи 128.539 милиона динара.

Телеком Србија Београд и Тигар Тајерс из Пирота су такође у првих пет по оствареној нето добити у прошлој години, с тим што је нето добит Телекома пала за четири одсто, док је добит Тигра порасла за 57,5 одсто у односу на 2016.

Најпрофитабилнија предузећа, која су своју профитабилност стекла према пословним приходима, су, осим поменутог ЕПС-а из Београда, крагујевачки Фијат и компанија Делизе.

Три компаније које су прошле године оствариле значајан скок како према расту профитабилности, повећању обима посовања, јачању финансија и повећању броја запослених издвојиле су Real Knitting из Гајдобре, која се бави произодњом плетених и кукичаних чарапа, затим, Роберт Бош из Београда која производи електричну и електронску опрему за моторна возила, као и компанија Грундфос из Инђије која се бави производњом пумпи и компресора.

Подаци су дати на основу анализе и рангирања 102.395 привредних друштава са аспекта успешности пословања. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести