Аутобуску карту куповаћемо телефоном

Новосађани ће ускоро, путем MobiWallet („Дигитални новчаник“) апликације за мобилни телефон моћи да купују карте за превоз градским аутобусом. То је основна идеја европског пројекта

„Mobility and Transport Digital Wallet“ – „MobiWallet“ – у чију имплементацију су укључени Градско саобраћајно предузеће „Нови Сад”, Град Нови Сад и компанија „DunavNET”. Да би MobiWallet идеја заживела, тренутно се спроводи фаза тестирања решења, у којој је најважније добити од корисника повратну информацију.

У протеклих неколико седмица око 180 Новосађана пријавило се за учешће у пробном раду „Дигиталног новчаника“. Ради добијања што реалнијих резултата тестирања апликације током пробног рада, носиоци пројекта позвали су заинтересоване грађане да се у улози волонтера укључе у процес тестирања попуњавањем анкете.

Након процеса селекције, волонтери ће апликацију МобиЊаллет (која је доступна на Google Play marketu) моћи да користе за куповину појединачних карата за вожњу, али и за куповину пакета од десет карата, док ће ускоро бити доступна и опција куповине месечне карте.

Осим куповине карте телефоном, та апликација омогућава и да корисници у сваком тренутку сазнају где је аутобус који чекају на станици, процену времена његовог доласка на станицу, а и информације о еколошком стању делова града.

Остале функције које ће накнадно бити стављене на располагање корисницима апли­кације су сервис за информисање о градским знаменитостима, као и могућност увида у расположиви број бицикала на рент-а-бике станицама. MobiWallet апликација тренутно је доступна корисницима паметних телефона с „андроид” оперативним системом, међутим, ради се и на верзији за иОС

мобилне телефоне, о чему ће јавност бити благовремено оба­­вештена.

Осим Новог Сада, МобиЊаллет пројекат реализује се и у Сантандеру (Шпанија), Фиренци (Италија) и у региону Вест Мидлендс (Велика Британија). Пројекат се финансира из Оквирног програма за иновације и конкурентност ЦИП.

Све додатне информације о пројекту, као и о начинима укључивања грађана у тестирање, могу се пронаћи на званичном сајту пројекта: www.mobiwallet-project.eu и „Фејсбук” страници пројекта: www.facebook.com/mobiwalletofficial.

З. Делић

EUR/RSD 117.4826
Најновије вести