Четири месеца након великог пожара на Лиману 4, реконструкција крова при крају

Реконструкција крова зграде у Улици Јожефа Марчока 3-5 на Лиману 4 полако се приводи крају. Извођач радова је ЈКП “Стан”, док је подизвођач “Ајдуковић градња”.
1
Фото: Дневник, С. Шушњевић

Како је заменица председника стамбене заједнице улаза број пет Ивана Лукић рекла за “Дневник”, станарима је сада лакнуло, те су поједини власници станова на горњим спратовима већ завршили реновинарање, док неки тек почињу. 

– Целокупна кровна конструкција је порушена, све што је изгорело и само рушење трајало је скоро месец дана, док је приликом шаловања и приреме за изливање зидова и стубова мајсторе изненадила киша, па смо тада сто литара воде морали да извлачимо са петог и шестог спрата – објаснила је Лукић. – Након стубова и греда, постављени су рогови и остатак крова, олуци, а сада се стављају и громобрани. Од старе конструкције сачувана је кућица за лифт и зидови око степеништа које води до улаза на кров. 

Фото: Дневник, С. Шушњевић

Већи број станара се вратио у своје станове и пре недељу дана пуштена је струја и за шести спрат у том улазу. Ипак, појединима прво предстоје велики и скупи радови, те су три стана на шестом спрату и даље празна, као и два на петом. Како је екипа “Дневника” имала прилику да се увери, станови на шестом спрату оштећени су водом приликом гашења пожара и у неколико наврата падавинама, те се сада појаво додатни проблем влаге и буђи. Пред станарима ових улаза је дуг пут, те се стално појављују нови трошкови – оштећене су и канализационе вертикале, брава на улазним вратима, а потребно је урадити и реконструкцију, односно одржавање лифта, што је скупа инвестиција. 

– Материјална штета је огромна и ми станари од децембра преко Информатике одвајамо позамашну суму новца како бисмо средили оно што пројектом реконструкције крова није предвиђено – истакла је Лукић. –  Вертикални олуци су пуни гарежи, отпада и пиљевине, на неколико места су горели и имамо рупе, фасада нам је оштећена од скеле, ходници су уништени од прокишњавања и све то треба средити. 

Радови који се тичу заједничких просторија планирају се августу, када Лукић процењује да ће сви завршити са реновирањем станова и унети свој намештај, како даљих оштећења не би било. 

Подсетимо, у пожару који је избио око 15 часова 13. децембра није било повређених, а локализован је истог дана у вечерњим часовима. Тада је потпуно изгорео кров зграде, као и као и два стана у поткровљу, док је остале станове на вишим спратовима знатно оштетила вода. 

Д. Андулајевић

EUR/RSD 117.3323
Најновије вести