Црвеном крсту током ванредног стања на располагању шест такси возила

– Црвени крст Новог Сада је 2. априла потписао споразум о сарадњи са такси удружењем „Сити такси плус“ д. о. о., које је дало шест такси возила за помоћ током ванредног стања и користе се у хуманитарне сврхе – каже за наш лист секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић.
в
Фото: Дневник/В. Фифа

– Едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада су припремљени и уз пратњу возача достављају пакете суграђанима у стању ургентне социјалне угрожености, како у граду, тако и у приградским насељима Буковац, Лединци, Сремска Каменица, Футог, Ветерник, Руменка, Кисач, Шангај и Ченеј. Ко припада тој групи, проценио је Центра за социјални рад града Новог Сада.

Организатор транспорта у име „Сити таксија” Бранко Илић сматра да, као друштвено одговорна фирма, најмање што су могли учинити је да прискоче у помоћ Црвеном крсту града и олакшају транспорт хуманитарних пакета до корисника.

– Свакодневно, с дивним волонтерима радимо три до четири сата, некада и дуже, а данас имамо много више пакета него ранијих дана – каже Илић. – Идемо на све адресе на којима се налазе социјално угрожене породице, прелазимо дневно око 120 километара у граду и ван њега јер идемо и до приградских насеља, и трудимо се да постигнемо све дневне задатке. То успевамо, захваљујући компанији „Петрол Србија”, која нам донира гориво јер је такође укључена у акцију у оквиру Црвеног крста Новог Сада. Директор „Сити таксија” Лазо Миљатовић се и сам укључио у превоз и заједно с волонтером обилази социјално угрожене породице. Како каже, углавном немају никаквих проблема, људи се обрадују и  позивају их да уђу, међутим, с обзиром на то да је ванредно стање и здравствене безбедносне мере то не дозвољавају, пакете деле стриктно на вратима или капијама кућа. Многи нису ни веровали ни да ће их добити, стога је радост када се волонтери и возачи појаве на њиховом прагу већа.

– Буде и ситуација да неке пакете не уручимо јер нисмо никог затекли на адреси – каже наш саговорник, додавши да они на крају ипак буду уручени крајњем кориснику, у некој другој тури.


Помоћ и за ромске породице

По речима секретара Црвеног крста Новог Сада Драгана Лазића, запослени и волонтери Црвеног крста Новог Сада ће до 10. априла поделити прехрамбене пакете за 342 ромске породице у насељима Бангладеш, Велики рит и Адице. Они су обезбеђени захваљујући Граду Новом Саду, односно преко Градске управе за дечју и социјалну заштиту. Спискови корисника тог вида помоћи су формирани у сарадњи с Центром за социјални рад града Новог Сада.


Волонтерка Црвеног крста Новог Сада Слађана Игић се активно бави волонтирањем шест година, а како нам је рекла, током јучерашњег дана је њихово возило посетило 24 породице. С обзиром на то да је на теренушест возила, укупан број породица које су јуче добиле пакете је 144. 

– Много ми значи ова помоћ, не знам шта садржи пакет, видећу када се попнем у стан, али хвала људима што мисле на нас и шта год да добијем, ја сам задовољан – рекао је  Петар Трзин, старији суграђанин, који не сме ни да излази напоље јер има преко 65 година. – Поштујем сва правила, као што видите нашли сте ме код куће, не излазим нигде. Стога ће нам ова помоћ добро доћи за неки наредни период.

И. Бакмаз

 

Nenad
10.04.2020 • 21:10
Svaka cast svima, i zdravstvenim radnicima i taksi vozacima sto pomazu na svoj nacin. Kapa dole.
EUR/RSD 117.3909
Најновије вести