Свечано обележена слава Града Новог Сада - Ђурђиц; Честитка Вучевића и патријарха Порфирија

Данас је Ђурђиц, једна од најчешћих слава српских породица и слава Града Новог Сада. По хришћанском учењу, Свети Георгије први је у реду светих ратника са штитом и крстастим мачем.
vucevic
Фото: Инстаграм

Свети Георгије погубљен је 303. године, зато што је, као Христов војник, одбио послушност цару Диоклецијану, великом прогонитељу хришћана, изјавивши да се не плаши да умре за своју веру.

Светац је веома поштован у нашем народу. Слави се два пута годишње - 16. новембра по новом календару, као Ђурђиц, празник преноса моштију светитеља у Палестину и полагања у велелепни, њему посвећени, храм, и 6. маја као Ђурђевдан, дан смрти Светог Георгија, великомученика и борца за хришћанство.

Ђурђиц је слава или преслава многих српских места и породица. 

Фото: Град Нови Сад

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Његова светост Патријарх српски господин Порфирије учествовали су у свечаном чину обележавања славе Града Новог Сада – Ђурђиц у Градској кући, а том приликом је одржана церемонија сечења славског колача и благосиљање славског жита. Претходно је градоначелник са суграђанима у Саборној цркви присуствовао литургији коју је служио патријарх Порфирије.

Фото: Град Нови Сад

- У календару једне породице, дан славе је увек обележен посебном бојом као најсвечанији или највеселији датум, нешто што са нестрпљењем очекујемо и што представља позив за сабор целе породице и пријатеља. Тако и Нови Сад, као једна велика породица, дочекује сваке године своју славу, свог патрона - светог Георгија. Он нас окупља и подсећа на то да један град не чине само материјална добра, зграде и булевари, већ га чине људи. Управо та духовна компонента је нешто што прожима град и неком невидљивом нити спаја људе, даје снагу и утеху, буди веру, даје чврстину, али и разумевање према другима. Нови Сад је добио баш таквог заштитника који са много симболике подсећа на сталну обнову срушеног и на поновни развој. Никада не треба потцењивати снагу духовности, коју не можемо да материјализујемо, али сви можемо да је осетимо, и то често много снажније него оно што можемо физички да додиренемо. Велика нам је част што је уз благослов нашег владике Иринеја са нама данас  Патријарх, јер нисмо могли лепше да замислимо обележавње славе града - рекао је градоначелник Милош Вучевић и свим грађанима Новог Сада честитао славу, као и овогодишњој куми славе Града, проф. др Весни Туркулов.

Фото: Град Нови Сад

Поводом прославе празника Обновљења храма светог великомученика Георгија – славе Града Новог Сада, присутнима се обратио и Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски господин Порфирије. Патријарх, који је по први пут данас био и у званичној посети Епархији Бачкој у Новом Саду, честитао је свим Новосађанима славу града. Он је подсетио на дело светог Георгија који је био изразито трпељив и смирен док је пролазио кроз највеће муке и сачувао непоколебљиву веру. Он је говорио о патрону Новог Сада као о истакнутом заповеднику и војнику, који и данас може људима да служи као узор за доброг хришћанина.

Фото: Инстаграм

Вучевић: Срећна нам градска слава, драги Новосађани

"Срећна нам градска слава, драги Новосађани, нека нам свима наш свети дан донесе здравље, љубав и спокој! Делим са вама делић свечане атмосфере из Саборне цркве поводом Ђурђица, коју је служио његова светост патријарх српски господин Профирије и ово је његова прва посета Новом Саду након доласка на чело наше свете Цркве. Хвала вам, ваша Светости, на овој части, служба је била импресивна и достојна величине данашњег празника. Драги суграђани, обележимо Ђурђиц у миру и благодати!", написао је на свом инстаграм профилу градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести