Ђурађ Трбојевић: Рукомету је потребна свежа крв

Пред рукометном Војводином налазе се велики изазови. За четвртак (17. јун) заказана је Изборна скупштина РСВ-а, на којој се очекују велике промене у функцији бољитка овог спорта, који преживљава неке од најтежих дана у историји у Покрајини.
Ј. Галић/Ђурађ Трбојевић
Фото: Ј. Галић/Ђурађ Трбојевић

Једна од легенди која је пола животног века  посветила рукомету је Ђурађ Трбојевић, човек који је компетентан да изнесе мишљење о стању у лепом и витешком спорту, као и о визији његове будућности.

- Промене су део развоја и, да би рукомет могао да достигне веће успехе и поново постане један од најтрофејних спортова, неопходно је увести промене од саме базе, а ту спада и РСВ. Евидентно је да је, после 12 година његовог рада у истом саставу, потребно увести нове људе који ће се усмерити ка унапређењу квалитета рукомета. Не ка одржавању постојеће ситуације, односно неталасању у циљу личног опстанка на функцијама. Уочава се одсуство демократије и постојање ауторитарног стила руковођења, при чему мислим на самостално доношење одлука, стварање притисака, условљавања, захтевање једноумља и владавина једног човека. Не постоји јасна структура, нити правила о самом процесу и систему такмичења, јер ни они постојећи се не поштују, већ се одлуке типа оних ко испада из лиге, ко ће бити делагат и судија и сличне, доносе на основу личних потреба и афинитета једне особе - генералног секретара. Тренерска организација је у потпуности обесмишљена, клубовима је одузето право гласа и они, из страха од последица, трпе неправде, а судијска организација је добила превелику моћ. Оно што додатно отежава развој покрајинског рукомета, јесте то што челници РСВ-а годинама бојкотују кровну организацију Рукометни савез Србије - у једном даху је рекао Ђурађ Трбојевић, запитавши се да ли, осим судија, неко други може да води савезе.

Легендарни играч, а сада и тренер, свестан је да је новац један од фактора који утиче на стање у спорту, али не може да се помири с чињеницом да је пре две деценије у Покрајини било око 300 клубова, а сада их има само 167.


Доста је више судија

По Трбојевићу, функцију генералног секретара РСВ-а требало би да обавља неко млађи и да је по вокацији рукометаш.

- У принципу, доста је више судија које су заузеле све виталне функције у савезима. Питање на које ће одговор дати Скупштина РСВ је то да ли ће се наставити континуитет рада и стања, које, по мом мишљењу, није било добро, а чији је један од носилаца био досадашњи генерални секретар, или ће то бити Ковачевић, који би требао да донесе толико очекиване промене - нагласио је Трбојевић.


- Клубови су на ивици егзистенције, а то стање још више отежава канцеларија РСВ-а, у коју су изгубили поверење. Само прави, добри и честити људи, могу да врате веру у рукомет, да га поставе на ноге и да не дозволе да канцеларија, која би требала да буде сервис клубова, буде носилац и креатор свега онога што не ваља у рукомету.

У јавности се истичу два кандидата за место председника РСВ - Момир Рнић и Јован Ковачевић.

- Познанства и пријатељства морамо да ставимо у други план, зарад добробити за наш спорт. Имам поштовање према Момиру, с којим сам играо рукомет, као и с Јованом, такође бившим играчем, а сигурно је да је Рнићева биографија садржајнија. Рукометна организација пуна је наталожених и наслеђених проблема у последњих десетак година. Оно што не иде у прилог рукометној легенди Рнићу је то што је био потпредседник и део политике која је допринела урушавању саме организације. Очекивао сам да ће као потпредседник учинити много више. Можда није био проблем само у њему. У РСВ је направљен систем у ком главну улогу у свему има генерални секретар, тако да ни таква рукометна величина није могла да уради ништа, али има и део одговорности за тренутно стање. Уколико жели добро рукомету и да он “прогледа”, умесно би било да Рнић повуче кандидатуру. У супротном, ако настави да ради с истим људима, бојим се да ће покрајинском рукомету дефинитивно доћи крај.

Трбојевић предност даје кандидатури Јована Ковачевића.

- Ковачевић је можда бољи кандидат, јер поседује велику жељу, енергичнији је и верујем да се неће штедети да одговори на задатке које ова важна функција доноси. Самим тим, он је победник, јер је имао храбрости и изашао је с јасним предлогом да ће, уколико он буде изабран, генерални секретар бити бивши репрезентативац Рајко Продановић, у чију енергију и ентузијазам не сумњам. С друге стране, Рнић није истакао свој план, нити предлог за функцију генералног секретара, што оставља простор да ће се определити за  Слободана Вишекруну који је пред пензијом и човека за чије име се везује много проблема у Савезу - додао је Ђурађ Трбојевић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести