Куглофи свих фела за јело, разгледање, али и прављење

На платоу испред Патријаршијског двора и Саборне цркве у Сремским Карловцима јуче је 15 излагача из Долова, Обровца, Нерадина, Новог Сада, Инђије, Карловаца, изложило своје куглофе у оквиру “Куглоф феста” , манифестације посвећене тој традиционалној посластици, коју је претходних 17 година организовала Фондација за заштиту завичајног наслеђа подунавских Шваба „Завичајна кућа”.
д
Фото: Dnevnik.rs

Овог пута произвођаче и љубитеље куглофа на два дана у Сремске Карловце окупила је тамошња Туристичка организација настављајући ту традиционалну манифестацију.

Посетиоцима су излагачи понудили више од 60 врста куглофа, чија цена је била у распону од 300 до 1.500 динара, у зависности од тежине и врсте. Први пут публика је имала прилику и да присуствује прављењу тог колача. Доајени у производњи куглофа у Сремским Карловцима Катица Бибер Шнур и Снежана Јанић, које су се укључиле и у организацију манифестације, демонстрирале су како се прави традиционални и куглоф с берметом.

- Замислили смо да онај ко прати како се први куглоф, након што га испечемо, присуствује и његовој дегустацији на истом штанду – каже Катица Бибер Шнур.-  Док га припремамо, објашњавамо поступке и откривамо им неке од наших кулинарских цака. Сви учесници фестивала имају прилику да се на овај начин представе током оба дана фестивала.

Фото: Dnevnik.rs

Катица Бибер каже да се посетиоци најчешће  распитују за традиционални куглоф, који се прави од киселог теста, али највише купују оне с чоколадом, бадемима, лешницима. Овај колач, то је показала манифестација посвећена њему у Сремским Карловцима протеклих година, посластица је у којој до изражаја долази машта и креативност оног ко је прави. Сваке године излагачи долазе с новим укусима, па тако и овог пута.

Међу куглофима на излагачким штандовима, али и међу онима у трци за награду, нашли су се и они сачињени од сирових намирница. На штанду „Банстолке” Горана Вукас први пут понудила је куглофе који се не пеку, а састоје се од индијског ораха као главног састојка, семенски, коштуњавог воћа...Не садрже јаја, а уместо шећера имају у себи урме.


Ева Шнур победница

Пред оцењивачком комисијом нашло се овог пута 15 куглофа, међу којима је најудаљенији стигао из Врања. Победу је однео куглоф Еве Шнур из Сремских Карловаца. Друго место припало је Карловчанки Снежани Шварц Јанић, а треће Удружењу жена „Доловка” из Долова. Специјална награда додељена је Горани Вукас из Инђије за сирови куглоф, направљен без јаја, шећера и брашна. Пред оцењивачком комисијом нашло се овог пута 15 куглофа, међу којима је најудаљенији стигао из Врања. Победу је однео куглоф Еве Шнур из Сремских Карловаца. Друго место припало је Карловчанки Снежани Шварц Јанић, а треће Удружењу жена „Доловка” из Долова. Специјална награда додељена је Горани Вукас из Инђије за сирови куглоф, направљен без јаја, шећера и брашна.


Фото: Dnevnik.rs

У послеподневним сатима на бини наступили су  дечји хор „Цвркутићи”, хор пензионера „Карловачка јесен” и

хор Римокатоличке цркве Пресветог Тројства. Након проглашења најлепшег куглофа уследио је и концерт ансамбла „Тамбурашки састав“.

„Куглоф фест” траје данас до 20 сати.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести