Стефан Миленковић и концерт на отвореном одушевили Новосађане

Концерт класичне музике, под ведрим небом, “Корзо” одржан је синоћ, са симболичним почетком у 20.22, на Булевару Михајла Пупина, испред Бановине, пред бројном публиком, и означио почетак седмице извођачке уметности у оквиру четвртог Калеидоскопа културе
д
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

. Светски виртуоз Стефан Миленковић и Војвођански симфонијски оркестар изводили су дела Камија Сен-Санса, Мориса Равела, Ђерђа Лигетија и других великана класичне музике, а концерт је увеличао маестро Александар Марковић, диригент са богатом европском каријером, у улози шефа-диригента Војвођанског симфонијског оркестра.

На крају деведесетоминутног концерта приређен је велики ватромет са зграде Бановине.

Виолиниста Стефан Миленковић изводио је дела “Кармен фантазија” композитора Пабла де Сарасатеа и “Рондо каприћосу” Камија Сен Санса. Уочи наступа он је казао да је узбуђен, благо нервозан, али да је то тачно оно што треба да осећа.

Фото: Р. Хаџић

- Усмерен сам на наступ, публика је феноменална и ово је спектакл за све - рекао је Миленковић. - Са симфоничарима сам последњи пут свирао пре десетак година, сарађивали смо често, те је ово лак и природни музички спој између нас. Задовољство је наступити с њима, а с Александром Марковићем имам веома сличан осећај за музику и то је оно што нам је “одрадило” већину посла.

Миленковић је истакао да је Нови Сад одувек “живео” културу, а Калеидоскоп добро обухвата дух Новог Сада, те да се може рећи да можемо парирати Паризу, Бечу и другим светским метрополама, а у неким стварима се и они могу угледати на нас.

Фото: Р. Хаџић

На  репертоару Војвођанског симфонијског оркестра били су плесови по концепцији маестра Александра Марковића. Маестро Марковић је истакао да је реализацији наступа приступљено озбиљно, јер је програм обиман, сложен, захтеван, виртуозан, брз како за солисту и тако и за оркестар.

Фото: Р. Хаџић

- Оно што је највидљивије у Новом Саду је атмосфера пуна узбуђења и ишчекивања - казао је Марковић. - Осећа се набој, не само на улици него и у виртуалном свету, на интернету, око манифестација  које се дешавају и које су најављене за наредну годину. Атмосфера полета је драгоцена и она свима даје инерцију.

Директор фондације “Нови Сад - Европска престоница културе” Немања Миленковић појаснио је да је “Корзо” важан због места где се одржава, јер ће се на том простору наредне године обележити титула Европске престонице културе коју ће Нови Сад понети.

- “Корзо” ће бити одржан овде и за годину дана, некима смета што се Булевар Михајла Пупина затвара али то је само једном годишње. Овог пута је публика била у прилици да послуша мање позната дела класичне музике. Осим тога, Стефан Миленковић и Александар Марковић не долазе само да одрже овај, један концерт, већ да оставе легат Новом Саду да и након године, када наш град носи ласкаву титулу, култура настави да живи - закључио је он.

Идеја концерта “Корзо”, као највећег уметничког и продукцијског подухвата у семици извођачке уметности, је да изместити класичну музику из концертних сала, и приближи ту врсту уметности свим грађанима.

 Силвиа Ковач

 

KirkaYU
13.09.2021 • 07:32
Koncert za pamćenje. Ispunila mi se želja da slušam Stefana uživo.
EUR/RSD 117.4890
Најновије вести