Млади решење, а не проблем Србије

Прва конференција коју је организовао Организациони тим кандидатуре Новог Сада за Европску престоницу

младих 2019. године (ОПЕНС 2019) – „Нови Сад отвара врата” одржана је  у Културном центру Новог Сада. Након што је Нови Сад ушао међу најбољих пет градова за престижну титулу, с добрим шансама да у другој кандидатури и победи, на Трибини младих ОПЕНС 2019. окупио је институције, организације и појединце који подржавају наш град у тој трци, а све у оквиру „ОПЕНС Yоутх Фаира 2016”.

На отварању целодневних панел-дискусија с темама „Значај, улога и предности Европске омладинске престонице”, „Демократско учешће младих на локалном нивоу – примери добре праксе”, те „Мобилност младих”, говорили су члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин представник Министарства омладине и спорта Александар Воштић, шеф Канцеларије за одрживе дестинације Нови Сад Живан Коларски, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, координатор пројектног тима ОПЕНС 2019. Вукашин Гроздановић, председница УО Кровне организације младих Србије (КОМС) Јелена Милановић и програмска координаторка Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада (НАПОР) Ивана Волф.

– Част ми је и задовољство да присуствујем конференцији која симболизује наш град као место отворено за креативност, нове идеје и за младе – казао је Цвјетићанин. – Регионални сајам омладинског туризма је и ове године у знаку кандидатуре нашег града за Омладинску престоницу Европе, а Нови Сад ће се потрудити да буде добар домаћин десетинама хиљада туриста из целог света и на тај начин ће показати да је спреман да освоји ту престижну титулу. Конференција доприноси важности ове манифестације и на прави начин упућује младе на значај и улогу Омладинске престонице Европе, као и на значај регионалног повезивања младих на подручју Западног Балкана.

Цвјетићанин је рекао да учесници из многобројних земаља Европе и света овде могу промовисати своје идеје и креације, а Нови Сад ће наставити да подржава такве и сличне манифестације.

– Минстарство омладине и спорта подржало је кандидатуру Новог Сада и ове године очекујемо и да дочекамо да Нови Сад 2019. године буде Европска престоница културе – поручио је Александар Воштић. – Захваљујући разумевању локалне самоуправе и великом активизму младих и удружења, Нови Сад је сваке године у кратком периоду практично главни град младих. Очекујемо да једне године буде и званична престоница да бисмо могли та искуства поделити с другим градовима и младима који нам долазе као гости. Други разлог зашто смо уверени у то да ће Нови Сад у томе успети је и то што су носиоци активности и креатори пројеката из сваког покушаја излазили активнији, упорнији и искуснији. Имајући у виду да сви партнери заиста предузимају све из свог делокруга да тај пројекат успе, исто тако сматрамо да искуства активизма потврђују мотивацију организација, а то је да млади себе виде као ресурс за решење, а не као проблем Републике Србије.

У име новосадске академске заједнице од 52.000 студената и 5.000 научних радника на 14 факултета Универзитета у Новом Саду, подршку је дао и ректор УНС-а проф. др Душан Николић.

– Универзитет радују такве иницијативе и нарочито такви резултати, пре свега што постоји чврста веза и веома добра сарадња између Новог Сада и Универзитета – нагласио је проф. др Николић. – Али, постоји и разлог више: то је чињеница да је Универзитет укључен у међународну размену студената у оквиру Еразмус плус програма. Успеси Новог Сада успеси су Универзитета и обрнуто.

Координатор пројектног тима ОПЕНС 2019. Вукашин Гроздановић истакао је да у организацији кандидатуре ОПЕНС 2019. има много организација, оних који се баве младима, младих активиста, те да је уведено много новина у политику за младе. Како каже, у том смислу су пионири јер је први документ о политици за младе донет у Новом Саду и поносни су на ту чињеницу.

– Започели смо тај процес, који се одвија у два прваца: према споља, где промовишемо Нови Сад, наше вредности, наше омладинске организације и омладину, али и према унутра, где желимо да побољшамо политику за младе, да уведемо нове механизме, да направимо новине у Новом Саду као полазну основу за све градове у Србији и, надајмо се, у региону – рекао је Гроздановић. – Зато смо увели нови модел формирањем Омладинског форума, где су укључени, како представници новосадске самоуправе, тако и представници омладинских организација. Успешно смо организвали први састанак, на којем је учествовало више од 100 организација младих. Уз подршку Града, потписали смо и протокол где се Омладински форум први пут препознаје у званичном документу. То показује начин на који и остале самоуправе могу укључити младе у доношење одлука које се односе на њих, а све за бољу будућност и садашњост младих.

Јелена Милановић из КОМС-а наглашава да кандидатура Новог Сада није само успех града и његових младих већ и успех целе Србије. Како истиче, велики број младих из целе земље који студирају у Новом Саду осетиће бенефите Европске престонице младих.

– Посебно бих истакла да је ове године планирано да се кроз ОПЕНС реализују програми Омладинског града и програми који су намењени младима који у Новом Саду живе и студирају – закључила је Ивана Волф из НАПОР-а. – Уверена сам у то да ће ти програми бити значајни и креирани онако како то млади желе и да ће обезбедити оно што је младима потребно.

С. Крстић

 

Креативни град

– Захваљујем се тиму ОПЕНС 2019. и Вукашину Гроздановићу што нас је и званично довео у финале и надам се да ћемо у новембру славити титулу – казао је Живан Коларски, и поручио младима да су им врата Новог Сада увек отворена. – Титула јесте важна, али не и пресудна и у том контексту, оно што смо до сада постигли надам се да јесте оно што заиста треба младима у Новом Саду. Добро напредујемо и у пројекту Yоутх Цреативе Полис: тренутно радимо планску документацију и врло брзо ћемо изнети предлог изгледа целог Омладинског креативног града. Сви укључени у тај пројекат задовољни су чињеницом да ће Креативни град из идеје прећи у реалност.

EUR/RSD 117.7643
Најновије вести