Наука од које и одрасли зазиру

У склопу научно-популарне манифестације под називом „Мај – месец математике“, која се одржава од 27. априла до 31. маја

широм Србије, Машинска школа организовала је два дана заредом програм „Лица математике”.

Осим школе-домаћина, у програму су учествовали ученици и наставници Гимназије „Исидора Секулић” из Новог Сада, Основне школе и Гимназије „Петро Кузмјак” из Руског Крстура, Саобраћајне школе „Пинки” из Новог Сада и Карловачке гимназије.

Та национална манифестација има за циљ популаризацију математике у нашој земљи, а одржава се од 2012. године. Обухвата изложбе математичких експоната, популарна предавања, трибине, промоције књига, изложбе, наградна такмичења, радионице и друге програме.

Како кажу математичари, разлози за покретање те манифестације су двојаки. С једне стране, то је изузетна прилика да се мобилишу професионални математичари, промотери науке, ученици, уметници и новинари, док је, с друге стране, „Мај – месец математике“ шанса да се та наука приближи већем броју грађана.

Иако у Србији постоји дуга математичка традиција, неоснован страх од математике је раширен не само код ученика већ и код одраслих. Зато се овом манифестацијом математика покушава представити у потпуно новом светлу и на занимљив начин свим генерацијама показати да она није баук.

З. Мл.

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести