Новосађани све чешће деци бирају стара имена

Најчешћа женска имена за која се родитељи одлучују су: Милица, Софија, Анђелија, а за дечаке Душан, Ђурађ и Петар.
Приватна архива
Фото: приватна архива

Стиче се утисак да се на велика врата враћају стара имена која су била актуелна и после Другог светског рата, мада Новосађани бирају и необична имена за своје малишане. 

Када је реч о најчешћим именима које суграђани бирају за своје девојчице, то су, поред набројаних и: Маша, Хана, Уна,

Лена, Анастасија и Петра. Претходних неколико година за дечаке Новосађани најчешће су бирали и: Алекса, Страхиња, Михајло, Аљоша, Реља, Матија, Растко, Марко, Филип, Огњен, Игор, Лав, Виктор и Роберт.

Такозвана имена за сва времена која се дуги низ година понављају су: Милица, Софија, Душан, Марко, Петар и Страхиња.

Милица је име које су Новосађани радо бирали за своју децу и пре Другог светског рата, показују подаци Републичког завода за статистику. Од 1940. године, па све до 2000, највише је међу Новосађанкама било: Јелена, Марија, Милица, Љубица, Весна, Светлана, Гордана, Јована... Од 2000. па наовамо понављала су се имена попут: Теодора, Сара и Ана.

Од 1940. године до 2000. популарна мушка имена су била: Милан, Александар, Зоран, Петар, Слободан... Од 2000. па до 2011. године то су: Лука, Стефан и Алекса.

Теона, Егзона, Ниа, Рејна, само су нека од необичних женских имена која су Новосађани бирали за своје девојчице, а Козма, Матвеј, Гордеј Дионис за малишане. Како сазнајемо у Матичарској служби, међу женским необичним именима су: Лира, Адива, Ајлин, Рија, Дажа, Дора, Ира, Неа, Анисија, Кјара. У школској клупи за неколико година седеће: Лавиел, Масимо, Јанус, Залан, Тимон, Видак, Алек Вучен и Дрен.


Из Матичарског звања: Андреј обрадовао Тривуновиће

Фото: Приватна архива/Отац Ђурађ, мајка Ана, ћерка Марина и син Андреј Тривуновић

У Матичарској служби кажу да родитељи већином долазе са већ припремљеним именима за своју децу, те да су врло ретки случајеви да се о имену детета договарају пред матичаром.

- У складу са нашим Породичним законом, родитељи имају право да слободно изаберу име детета, али не могу одредити погрдно име, оно којим се вређа морал или оно које је у супротности са обичајима и схватањима средине. Код матичара у Новом Саду до сада није било оваквих случајева нити сличних захтева – кажу у Матичарској служби.

Ранијих година је био тренд да се деци дају имена по узору на спортисте и политичаре. Тако је у једном моменту било Новака, а пре неколико деценија и Сфрјанка, Југослава, па касније Слободана и тако даље. Последњих година Новосађани ипак нису давали имена по узору на неке од спортиста, политичара глумаца, бар таквих захтева у Новом Саду кажу није било.

Када је реч о броју рођених Новосађана 2019. године их је било 7.925. Од тог броја око 1.100 су рођени у иностранству. Годину дана касније тај број је нешто већи, па је Нови Сад богатији за 8.040 малишана. Њих 1.000 је рођено у иностранству.  Ове године рођено је 8.682  беба, а 1.500 у иностранству.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести