Основци показали вештину брзог везивања пертли

Више од 60 ученика првог и другог разреда основне школе учествовало је на Првом националном шампионату у брзом везивању пертли, у организацији Савеза извиђача Новог Сада, које је одржано  у ОШ “Вук Караџић” на Салајци.
д
Фото: Дневник/Филип Бакић

Протекла два месеца ђаци из више од 30 школа из разних крајева Србије надметали су се на школским такмичењима, а полуфиналисти су дошли на финале у наш град.

Према речима старешине извиђача Новог Сада Јована Коцевског, шампионат је осмишљен да би малишани усавршили фину моторику и овладали вештином везивања пертли.

- Према истраживању које смо раније спровели више од 60 одсто деце која су започела основношколско образовање не зна да веже претле - објаснио је Коцевски. - Због тога смо дошли на идеју да организујемо такмичење, али уједно и да промовишемо активности нашег Савеза. Шампионат представља генералну пробу пре септембарске акредитације такмичења у Министарству просвете, науке и технолошког развоја како би се уврстило у Календар школских такмичења за ученике првог и другог разреда који се не надмећу у другим спортовима.

Досадашња пракса показала је да у срединама у којима се одржавају слична такмичења око 95 одсто деце зна да веже пертле.

С. К-ч

 

EUR/RSD 117.9384
Најновије вести