Отишли, певали и победили

Хор Гимназије „Јован Јовановић Змај” победио је на Интернационалном фестивалу за младе хорове и оркестре „Music Festa Florence” у Италији, у категорији до 21 године, а осим такмичарског програма,

они су у Фиренци имали прилику да изводе мини-концерте у црквама и катедралама, које су, осим изузетне лепоте, како каже диригент хора Јован Травица, и веома акустичне. Уз то, распевани гимназијалци имали су и спонтани наступ на Тргу Светог Марка у Венецији, а видео-снимак тог догађаја брзо се проширио друштвеним мрежама.

– Обично имамо потребу да певамо на трговима – нашалио се Травица. – То је више љубав према певању, коју желимо да покажемо и другима, па се људи онда окупе око нас. Певали смо и у Фиренци на тргу, али то нисмо забележили. То нам је постало већ уобичајено. Прошлих година смо певали у Братислави, па у Бечу... Где год се нађемо, мало запевамо. Тако је било и на тргу у Венецији, који је окружен грађевинама и веома је акустичан. Почели смо да певамо, људи су се спонтано окупили, снимали су нас... И полицајци су нас слушали и онда су нас, после треће композиције, прекинули.
Хор „Јовине” гимназије иза себе има богату традицију. Како каже Јован Травица, сваке године бар једном путују на неки фестивал у иностранству, а таква искуства и компарација с осталим хоровима и ансамблима су им драгоцени за даљи рад и напредак. Ове године одабрали су Фиренцу, где су били од 15. до 18. марта.

– Наступили смо с више композиција, различитих по карактеру, од духовне музике, која је лирска и распеванија, до народних композиција. Певали смо и композицију нашег суграђанина проф. Ненада Остојића, који ју је баш посветио хору, на текст Милана Трипковића о обреду виноградара на дан Светог Трифуна. Певали смо и једну бугарску народну композицију... Таквим широким спектром хтели смо да покажемо наше могућности, што је жирију било врло интересантно, као и те наше трансформације из једног у други карактер. Питали су нас и да ли смо музичка гимназија, пошто им је несхватљиво да у математичкој гимназији има толико певача – објашњава Травица.

Духовне песме, које су редован део репертоара тог хора, омиљене су и матуранту Марку Бркићу, који пева у хору четири године. Како каже, такве композиције су најизазовније јер су најтеже, обично на црквенословенском језику и полифоне су. Ипак, каже он, дају најлепши звук, а нарочито православне духовне песме.

– Труд и рад су пропорционални нашем залагању, љубави и енергији коју остављамо у сали – објашњава чланица хора, матуранткиња Марија Медић. – Задовољство је онда максимално, као и све повратне реакције које добијамо.Захваљујући управо тим чиниоцима, хористи „Јовине” гимназије постали су надалеко познати, а иза себе имају много признања и још више богатих аплауза.

– Сваки пут је прелепо примити награду и постићи успех јер се цео наш рад и труд на тај начин исплате – објашњава матуранткиња Милена Иванишевић, која је у хору од почетка својих гимназијских дана. – Увек је већи страх на такмичењу, тада се сви максимално ослонимо једни на друге и на диригента. На тргу онда певамо за себе и за своју душу, а људи се окупе јер им се свиди, привучемо их. Лепо је делити љубав према музици с другима.На такмичење у Италију ишло је око 70 певача, а иначе, како каже диргент, хор броји сто чланова. Уз хор прве године, каже Травица, у Гимназији „Јован Јовановић Змај” има око 150 певача.

– Свакодневно имамо пробе, бар два пута недељно момци, два пута девојке и једном заједничку. Сада, пред такмичење, имали смо заједничке пробе сваки дан. Ђаци просто воле да долазе и певају и једноставно уживају у томе, али и, наравно, у путовањима. Једина мрља у свему томе су финансије. Путовања су скупа, а трошкове сносе углавном родтељи јер школа нема новца. Некада нам помогне Покрајина, а надам се и Град – каже Јован Травица.
Следеће такмичење за које се спремају вредни хористи је Републичко такмичење хорова 7. маја, које се одржава у њиховој гимназији, а за које ће се припремати током априла. Осим тога, у најави је годишњи концерт у Синагоги, који ће бити почетком јуна. О наступу на неком новосадском тргу, диригент Јован Травица каже да није до сада размишљао, али да би то могло да се деси, на пример, на Фестивалу уличних свирача.
– Видећемо! – каже он.

Д. Ристић

Најбољи у Србији већ 13 узастопних година

– У Европи нема много средњошколских хорова – каже диригент Јован Травица, а разлог томе је, по његовим речима, што је врло деликатно и тешко направити хор у том узрасту. – Податак који то потврђује је да смо ми најбољи гимназијски хор у Србији већ пуних 13 година, што је, наравно и лепо. Ипак, резултат долази искључиво мукотрпним радом.
 

EUR/RSD 118.0471
Најновије вести