Пансиони и хотели за псе попуњени: Неке куце проведу једну ноћ, неке и више година

Пансиони и хотели за чување паса у Новом Саду постоје годинама и нуде различите могућности, од једнодневног до вишегодишњег боравка љубимца у посебним просторијама направљеним специјално за њих.
 „Пегони”
Фото: „Пегони”

Власници паса их на таква места остављају, како због одласка на годишњи одмор, пословних обавеза, док неки немају могућности да се брину о њима, па су ту стручњаци који воде рачуна о животињама и по неколико година. 

Време годишњих одмора је увелико у току, а самим тим су и позиви у хотелима за псе, где се тражи место више, све чешћи.

-  Девојка је непосредно пре короне отишла из Србије и оставила је пса код нас. Отишла је код момка и план је био да буде одсутна месец дана. Ми о њеном псу бринемо више од годину дана. Имамо још једног пса који је код нас три године. Његови власници су га због приватних обавеза оставили код нас, посете га с времена на време, прошетају и слично. Има и паса које људи пронађу негде, па након неког времена доведу код нас, да га ми мало причувамо. Затим, једна госпођа се разболела, продала кућу и није било могућности да се неко брине о псу, па су га сместили код нас - каже Дејан Станисављевић из Пансиона и хотела за псе „Пегони”.

Поред пансиона имају и хотел за псе малих раса који су навикнути на кућне услове. Због великог интересовања направљен је амбијент у ком зими псу неће бити хладно, а лети нема врућине. Добијају хране колико власници кажу да треба, а понекад се деси да љубимац због стреса неће да једе оно што му се нуди, па се тражи решење, наравно све у договору с власницима. Иако се чини да је овај посао исувише једноставан, да је псе чувати изузетно лако, они који то раде тврде другачије.

Фото: „Пегони”

- Када пас дође, потребно је мало времена да се упознамо с њим, није сваки истог карактера. Ипак је потребно да прође неко време да би вас пас прихватио, заволео. Он мора бити здрав и мора се водити рачуна да током боравка тако и остане. Власници су веома везани за своје љубимце и на неки начин их гледају као своју децу  - каже наш саговорник.

У склопу ветеринарске амбуланте „Дарвин” налази се још један пансион за псе и овде кажу да слободног места више нема до краја августа. Власници који одлазе на годишњи одмор већ су резервисали своје место.

- Пансион је климатизован. Власници доносе своју храну. У оквиру пасниона се налази пријемна амбуланта где се обављају прегледи и пријем паса - каже Сандра Пантић из Пансиона „Дарвин”.

И овде је било случајева да неколико месеци љубимац борави код њих, али због тога што су власници градили кућу.

Као и сви, тако и овај пансион поседује дворишни део који служи за игру дружење и истрчавање паса.

У свим пансионима које смо контактирали неопходно је да куце буду третиране против спољашњих и унутрашњих паразита, као и вакцинисане потив заразних болести и беснила.

Оно што је круцијално у читавој причи је да ову врсту посла никако не могу радити они који не воле животиње. Поред храњења, они воле и да се играју и друже. Запослени који проводе време са њима у пансиону, дуги низ година раде са псима и врло добро познају њихове карактере потребе, кажу да је ипак и тај „невидљиви” зачин, звани љубав, круцијалан да би посао био потпун и без грешке.  

Чување паса кошта од 800 до 1.000 динара колико је потребнно за дневни боравак до 12.000 за месечни.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести